Svijet

Kina odbila prijedlog SZO o drugoj fazi istrage porijekla virusa korona

Kina odbila prijedlog SZO o drugoj fazi istrage porijekla virusa korona
Foto: Tanjug/AP | Kina odbila prijedlog SZO o drugoj fazi istrage porijekla virusa korona
N.N.

Kina je odbacila prijedlog Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o pokretanju druge faze istrage o porijeklu virusa korona, koji je u svijetu do sada usmrtio više od 4,1 milion ljudi.

Član Nacionalne zdravstvene komisije Kine Zang Jiksin izjavio je da ga je iznenadio prijedlog SZO koji podrazumijeva reviziju laboratorije u gradu Vuhanu, gdje je virus otkriven krajem 2019. godine, prenosi "Glas Amerike".

Prema njegovim riječima, prijedlogu SZO "nedostaje zdrav razum" i njime se izražava nepoštovanje nauke, zbog čega Peking ne može da ga prihvati.

Tim stručnjaka Svketske zdravstvene organizacije ranije ove godine istraživao je uzroke pojave virusa u Vuhanu i tada je zaključeno da je vjerovatno prenijet sa životinja na ljude i da je gotovo nevjerovatno da je procurio iz Instituta za virusologiju u tom gradu.

Međutim, generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus kritikovao je Kinu zbog toga što nije u potpunosti sarađivala sa istražiteljima u razmjeni podataka i pozvao je na ispitivanje svih teorija, uključujući i mogući incident u laboratoriji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije