Svijet

Pratite nas na Google news

Kina reformiše sistem za kontrolu i prevenciju bolesti

Kina reformiše sistem za kontrolu i prevenciju bolesti
Foto: Tanjug/AP | Kina reformiše sistem za kontrolu i prevenciju bolesti
Tanjug

PEKING - Kina će reformisati svoj sistem za kontrolu i prevenciju bolesti kako bi se izborila sa slabostima, koje je razotkrila pandemija virusa korona, izjavio je danas visoko pozicionirani kineski zdravstveni zvaničnik.

"Epidemija virusa korona je veliki test za vladu i sposobnost upravljanja našom zemljom i ona je razotkrila tanku vezu između toga kako riješavamo velike epidemije i javnih zdravstvenih sistema", rekao je novinarima Li Bin iz kineske Nacionalne zdravstvene komisije.

On je dodao da komisija planira da razvije "centralizovani i efikasan" lanac komande i reforme i modernizuje sistem za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi Rojters.

Li je istakao da Komisija planira da poboljša korišćenje podataka, veštačke inteligencije i klaud računarstva kako bi se unapredila analiza bolesti, pratio razvoj virusa i distribuirala sredstva.

On je dodao da komisija planira da pojača istraživanje o osnovnoj tehnologiji, poboljša zdravstveno osiguranje i poboljša dostupnost hitnih materijala.

Kina je kritikovana zbog navodne spore reakcije na epidemiju, koja je izbila u gradu Vuhanu. Virus se od tada proširio na cijeli svijet, pa je trenutno više od četiri miliona ljudi zaraženo, a više od 270.000 preminulo od posljedica virusa korona.

U Kini u protekla 24 dana nije zabilježen nijedan smrtni slučaj od virusa korona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije