Svijet

Kineski ekspert: Novi talas epidemije u novembru

Kineski ekspert: Novi talas epidemije u novembru
Foto: Tanjug/AP | Kineski ekspert: Novi talas epidemije u novembru

Čovječanstvo neće moći u potpunosti da izađe na kraj s pandemijom virusa korona ovog ljeta, a u novembru je moguć novi talas obolijevanja, iako on neće biti toliko ozbiljan, piše portal Huankajo pozivajući se na riječi šefa infektivnog odjeljenja šangajske bolnice "Huašan", eksperta za liječenje COVID-19 Džana Venghuna.

"Poslije novembra susrešćemo se s ozbiljnim izazovom, smatram da sljedeći talas epidemije može da se dogodi otprilike u novembru", izjavio je ekspert.

On je rekao da je bolest počela je da se javlja u zemljama Južne Amerike, Afrike i Jugoistočne Azije, zbog čega, prema postojećem matematičkom modelu, ovog ljeta nećemo moći u potpunosti da se riješimo tog virusa, a kada dođe zima - ponovo će svi sjediti kod kuće.

S tim u vezi, Venghun je istakao da, zahvaljujući iskustvu koje su mnoge zemlje stekle za vrijeme trenutnog epidemiološkog talasa, posebno u oblasti dijagnostike, sljedeći talas epidemije neće biti toliko opasan.

"Međutim, zemljama koje nemaju dovoljno medicinskih resursa vjerovatno će biti teško da prežive sljedeću zimu, među njima su Afrika i Južna Amerika", ocijenio je ekspert.

Prema njegovim riječima, kontrola nad epidemiološkom situacijom u svijetu ne zavisi od Kine, SAD ili Evrope - već od toga kako s epidemijom mogu da se nose upravo zemlje koje su najmanje sposobne da je kontrolišu.

Širom svijeta od novog korona virusa oboljelo je 1.853.505 osoba, preminulo je više od 114.000, a ozdravilo je više od 423.000 ljudi, prenosi sajt Vorldometers.

(Sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije