Svijet

Kinesko Ministarstvo: Prerano za nezavisnu istragu o virusu

Kinesko Ministarstvo: Prerano za nezavisnu istragu o virusu
Foto: Tanjug/AP | Kinesko Ministarstvo: Prerano za nezavisnu istragu o virusu

PEKING - Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je prerano da se odmah pokrene istraga o porijeklu i širenju virusa korona, od kojeg je širom svijeta umrlo više od 300.000 ljudi.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan rekao je novinarima da velika većina zemalja širom svijeta vjeruje da pandemija još nije završena.

Ministarstvo u odvojenom saopštenju navodi da će predsjednik Si Đinping tokom dana održati govor putem video veze na ceremoniji otvaranja sastanka Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije.

Više od 100 zemalja podržalo je poziv Australije da se provede nezavisna istraga o porijeklu oboljenja kovid-19, izjavila je ministar spoljnih poslova te zemlje Maris Pejn, a prenio je list "Australijen".

Ona je izjavila da je ovdje riječ o "saradnji radi opremanja međunarodne zajednice za bolje sprečavanje sljedeće pandemije i zaštite građana".

Australijski premijer Skot Morison izjavio je da zalaganje njegove zemlje za provođenje nezavisne istrage nema za cilj pripisivanje krivice bilo kojoj državi, prenio je TASS.

Među državama koje su podržale inicijativu Australije su Rusija, Kanada, Indija, Indonezija, Japan, Novi Zeland, Velika Britanija, sve članice EU i nekoliko afričkih zemalja. Ukupan broj država koje podržavaju istragu je 116.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije