Svijet

Ko će kontrolisati zaključavanje nevakcinisanih u Austriji

Ko će kontrolisati zaključavanje nevakcinisanih u Austriji
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Ko će kontrolisati zaključavanje nevakcinisanih u Austriji
Tanjug

BEČ - Nakon što je austrijska vlada donijela odluku da se nevakcinisanima ogranični sloboda kretanja čim popunjenost kapaciteta na intenzivnoj njezi dostigne 30 odsto, postavlja se pitanje ko će to kontrolisati.

Politički predstavnici policije izjasnili su se jasno protiv nametanja obaveze kontrole čuvarima reda.

U Beču, gradu sa oko dva miliona stanovnika, bez policije, nije moguće kontrolisati poštovanje mjere zaključanosti za nevakcinisane.

Zbog toga sve ukazuje na to da vlasti žele da kontrolu nametnu policiji, kao što je to bilo i u slučaju kontrole poštovanja obaveze nošenja maski.

Predstavnik socijaldemokratskog policijskog sindikata (FSG) Herman Grajlinger kaže da je policija spremna da vrši kontrolu kada ima povod, ali da nije spremna da sprovodi široke kontrole stanovništva.

I predstanik FCG, sindikata bliskom Narodnoj partiji (OVP) Rajnhard Cimerman ističe da policajci nisu ti koji treba da sporvode kontrole, na primjer, na parkingu jedne radnje.

Inače austrijska vlada dogovorila je nove mjere, u slučaju daljeg pogoršanja epidemiološke situacije, koje će pogoditi prije svega nevakcinisane.

Naime, od nivoa pet, petostepenog plana nevakcinisani će biti suočeni sa zaključavanjem.

Inače nivoi mjera zavise od popunjenosti kapaciteta na intenzivnoj njezi.

Aktuelno je na snazi nivo 1, koji se primjenjuje već više od mjesec dana, a koji je stupio na snagu nakon što su jedinice intentivne njege dostigle popunjenost kapaciteta od deset odsto, što je 200 kreveta za kovid pacijente.

Zbog brzog rasta broja novozaraženih, ali i hospitalizovanih nadležni strahuju da će uskoro biti primijenjen nivo 2.

Inače nivo dva predviđa nošenje zaštitne maske tipa FFP2 u supermarketima, kao i prodavnicama namirnica, apotekama, trafikama, javnog prevozu.

U ostalim prodavnicama, izuzev u Beču, vakcinisani i izliječeni mogu bez maske da ulaze, dok nevakcinisani moraju nositi FFP2 masku.

U Beču je maska obavezna u svim prodavnicama.

Takođe primjenjuje se i takozvano 3G pravilo, a to je da za ulazak u restorane, kafiće, manifestacije sa sobom treba ponijeti sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovidu 19 ili negativan test.

Za razliku od ostatka Austrije, u Beču se ne prihvataju antigenski testovi, a PCR testovi imaju skraćeno važenje od svega 48 sati.

Nivo 2, koji bi uskoro mogao biti proglašen, a to će biti slučaj kada popunjenost kapaciteta intenzivne njege dostigne 15 odsto (300 kreveta ) uvodi se "2G " pravilo za manifestacije bez mjesta za sjedenje i u noćnoj gastronomiji, a to znači da pristup imaju samo vakcinsani i izliječeni.

Pored toga, širom Austrije će se ukinuti mogućnost korišćenja kućnih antigenskih testova.

Nivo 3, koji stupa na snagu odmah po popunjenosti kapaciteta na intenzivnoj njezi od 20 odsto, predviđa da se u potpunosti ukida prihvatanje antigenskog testa kao potvrdu za ulazak ili korišćenje usluga.

Od tog nivoa na mjesta na kojima važi "3G" pravilo moći će da ulaze samo vakcinisani, izliječeni ili osobe s negativnim PCR testom.

Nivo 4, koji stupa na snagu kada popunjenost kapaciteta intenzivne njege dostigne 25 odsto, odnosno 500 kreveta, predviđa da se primjenjuje "2G" pravilo svuda gdje je do sada važilo "3G" pravilo, a to znači da u gastronomiju, hotele, manifestacije, kulturne ustanove, zabavu ili na sportske terene mogu samo još vakcinisani i izliječeni.

Dalji detalji biće naknadno određeni, prije svega kada je riječ o uslužnim djelatnostima, kao što su frizeri i saloni ljepote, za koje je do sada važilo "3G" pravilo.

Novi nivo 5 stupa na snagu od popunjenosti kapaciteta intenzivne njege od 30 odsto, odnosno 600 kreveta, a to se, prema prognozama, očekuje već u novembru.

Taj nivo predviđa zaključavanje nevakcinisanih, to bi značilo da oni koji nemaju važeći vakcinalni status ili potvrdu o izlječenju, ne stariju od šest mjeseci, ne mogu više napuštati svoj dom.

Njima će biti dozvoljene samo nabavke svakodnevnih potrepština i odlazak na posao.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije