Svijet

Ko ne nosi masku u autu rizikuje da dobije kaznu od 800 dolara

Ko ne nosi masku u autu rizikuje da dobije kaznu od 800 dolara
Foto: Ilustracija | Ko ne nosi masku u autu rizikuje da dobije kaznu od 800 dolara

DUBAI - Ujedinjeni Arapski Emirati povećali su novčane kazne za one koji krše propise za suzbijanje virusa Covid-19, a od sutra će proširiti i vanredne mjere, najavili su zvaničnici te zemlje poslije manje od mjesec dana otkako su djelimično ublažili ograničenja.

Prema pisanju lista Galf Njuz, uvećane kazne prekršioce korona-pravila kreću se od 50.000 dirhama (13.600 dolara) za privredne subjekte do 500 dirhama (136 dolara) za pojedince koji ne nose maske na radnom mestu, a zaposlenima koji ponove takav prekršaj preti i kazna zatvora do šest meseci.

Kako se navodi u tekstu, kazne u iznosu od 13.600 dolara sleduju, na primjer, teretanama i restoranima koji krše pravila o obaveznom zatvaranju ili ograničenom radnom vremenu, kao i ljudima koji ne poštuju kućnu samoizolaciju ili zdtravstveni karantin, prenosi CNBC.

Nastavnici koji i dalje budu držali privatne časove u kućnim uslovima moraće da plate kaznu od oko 8.170 dolara, a globu u iznosu od 5.450 dolara neće izbjeći ni ljudi koji su angažovali privatne učitelje.

Osobe koje budu organizovale zabave i okupljanja čeka kazna od 10.000 dirhama (2.722 dolara), ali će i svaki od njihovih gostiju morati da plati 5.000 dirhama (1.360 dolara).

Ukoliko neko ne nosi masku u privatnom automobilu gdje ima više tri putnika predviđena je kazna od 817 dolara, a toliki iznos će morati da plate i pojedinci koji ne drže socijalnu distance ili firme koje u poslovnom prostoru imaju više od 30 odsto radne snage.

Policijski čas u UAE, koji je ranije skraćen za dva sata, od sutra će ponovo biti produžen na prvobitno vreme i trajaće od 20.00 do 6.00 sati ujutro svakog dana.

Vlasti su navele da su takvu odluku donijele zbog porasta infekcija, do čega je dovelo neodgovorno ponašanje pojedinaca, prenijela je državna novinska agencija VAM.

Korona virusom je u UAE do sada zaraženo 24.190 osoba, a preminulo je 224 ljudi, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije