Svijet

Pratite nas na Google news

Kod njih nema virusa korona: Sve normalno funkcioniše, otkazan samo fudbal

Kod njih nema virusa korona: Sve normalno funkcioniše, otkazan samo fudbal
Foto: Ilustracija | Kod njih nema virusa korona: Sve normalno funkcioniše, otkazan samo fudbal
N.N.

Prema tvrdnjama tamošnjih vlasti Turkmenistan nema nijedan zabilježeni slučaj korona virusa. U zemlji svi rade i vode normalan svakodnevni život, a jedino je stopiran fudbal i to na zahtjev Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), prenose agencije.

U ovoj državi centralne Azije, jedne od najzatvorenijih i najautoritarnijih, ne postoje propisi socijalne distance i kućne izolacije. Turkmenski funkcioneri biciklom se voze kroz prijestonicu Ašgabat, veličajući zdrav način života, piše "BBC".

Predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov, bivši ministar zdravlja, prošao je gradom uz prisustvo televizijskih kamera da bi pokazao da nema korone. Istovremeno, učenici su se vratili u škole nakon proljetnih praznika. 

Berdimuhamedov je prošlog mjeseca pozvao "sve stanovnike da se testiraju" na virus, a objavljen je i poseban telefonski broj putem kojeg se Turkmenci mogu edukovati o mjerama zaštite. Stručnjaci smatraju da je malo vjerovatno da u Turkmeniji nema nijednog slučaja zaraze.

Kejt Melinson, naučnica u "Programu Rusija i Euroazija", navodi da Turkmenija još funkcionira po modelu iz doba Sovjetskog saveza u kojem je prvi potez po izbijanju krize bio da se ona prikrije.

"Oni još boluju od 'černobilskog' mentaliteta i ne žele da priznaju da postoje loše vijesti", navodi Melinson, napominjući da je nekadašnji SSSR nastojao da sakrije razmjere nuklearne katastrofe u Černobilu.

Turkmenija, koja veoma zavisi od izvoza nafte, još se nije oporavila od krize iz 2014. godine, navode stručnjaci, ali službeni Ašgabat tvrdi da je u 2019. ekonomski rast iznosio 6,2 odsto, navode agencije. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije