Svijet

"Konvoj slobode" iz Pariza krenuo ka Briselu

"Konvoj slobode" iz Pariza krenuo ka Briselu
Foto: Tanjug/AP Photo/Adrienne Surprenant | "Konvoj slobode" iz Pariza krenuo ka Briselu

PARIZ - Nekoliko stotina vozila čiji su vozači u konvojima učestvovali u protestu protiv kovid propusnica, u nedjelju rano ujutro napustilo je parisku regiju te su krenuli put Brisela, gdje, uprkos zabrani belgijskih vlasti kane protestovati u ponedjeljak, a Pariz je ostao pod pomnim policijskim nadzorom.

Izvor iz policije je kazao da ih je gotovo 450 u nedjelju ujutro napustilo pariska predgrađa i područje Bulonjske šume gdje su bili stacionirani, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Dio bi ih i sutra ujutro mogao krenuti prema Briselu, budu li slijedili slogan organizatora pokreta pod nazivom "konvoj slobode", a pokrenut je po uzoru na konvoj kanadskih vozača koji i danas, treću sedmicu zaredom, paralizuju Otavu.

Pratilo ih je još nekoliko zemalja.

No belgijske su vlasti zabranile bilo kakve demonstracije "motornim vozilima" u Briselu te su objavile da su preduzele mjere "kojima će spriječiti blokadu glavnog belgijskog grada".

Pariska je policija u nedjelju tvitala da su u gradu rasporedili svoje snage kako bi spriječili demonstrante iz cijele Francuske da blokiraju grad u sklopu zabranjene operacije "konvoj slobode".

Od petka do ponedjeljka mobilizovano je oko 7.500 pripadnika policije.

Protivnici kovid potvrda, ali i protiv predsjednika Emanuela Makrona, u subotu nisu u uspjeli blokirati francuski glavni grad kako su prvobitno htjeli.

Policija je uhapsila 97 osoba i kaznila ih 513, prema službenom izvještaju.

Posebno su intervenisali u noći na nedjelju u četvrti Champs-Elysees i u Bulonjskoj šumi, nastojeći rastjerati i posljednje demonstrante.

Početkom subotnjeg poslijepodneva više od stotinu vozila uspjelo je doći do Jelisejskih polja, ali ih je policija uklonila uz pomoć suzavca, prenose mediji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije