Svijet

"Konvoj slobode" iz Pariza krenuo ka Briselu

"Konvoj slobode" iz Pariza krenuo ka Briselu
Foto: Tanjug/AP Photo/Adrienne Surprenant | "Konvoj slobode" iz Pariza krenuo ka Briselu

PARIZ - Nekoliko stotina vozila čiji su vozači u konvojima učestvovali u protestu protiv kovid propusnica, u nedjelju rano ujutro napustilo je parisku regiju te su krenuli put Brisela, gdje, uprkos zabrani belgijskih vlasti kane protestovati u ponedjeljak, a Pariz je ostao pod pomnim policijskim nadzorom.

Izvor iz policije je kazao da ih je gotovo 450 u nedjelju ujutro napustilo pariska predgrađa i područje Bulonjske šume gdje su bili stacionirani, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Dio bi ih i sutra ujutro mogao krenuti prema Briselu, budu li slijedili slogan organizatora pokreta pod nazivom "konvoj slobode", a pokrenut je po uzoru na konvoj kanadskih vozača koji i danas, treću sedmicu zaredom, paralizuju Otavu.

Pratilo ih je još nekoliko zemalja.

No belgijske su vlasti zabranile bilo kakve demonstracije "motornim vozilima" u Briselu te su objavile da su preduzele mjere "kojima će spriječiti blokadu glavnog belgijskog grada".

Pariska je policija u nedjelju tvitala da su u gradu rasporedili svoje snage kako bi spriječili demonstrante iz cijele Francuske da blokiraju grad u sklopu zabranjene operacije "konvoj slobode".

Od petka do ponedjeljka mobilizovano je oko 7.500 pripadnika policije.

Protivnici kovid potvrda, ali i protiv predsjednika Emanuela Makrona, u subotu nisu u uspjeli blokirati francuski glavni grad kako su prvobitno htjeli.

Policija je uhapsila 97 osoba i kaznila ih 513, prema službenom izvještaju.

Posebno su intervenisali u noći na nedjelju u četvrti Champs-Elysees i u Bulonjskoj šumi, nastojeći rastjerati i posljednje demonstrante.

Početkom subotnjeg poslijepodneva više od stotinu vozila uspjelo je doći do Jelisejskih polja, ali ih je policija uklonila uz pomoć suzavca, prenose mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije