Svijet

Kriza podigla rejtinge zapadnih lidera

Kriza podigla rejtinge zapadnih lidera
Foto: Tanjug/AP arhiva | Kriza podigla rejtinge zapadnih lidera

VAŠINGTON - Prema Galupovim anketama, rejtinzi zapadnih lidera u doba globalne pandemije virusa korona jako su porasli - tako Donald Tramp, Angela Merkel, Emanuel Makron, Boris Džonson i Džastin Trudo bilježe veliki skok popularnosti.

Galup navodi da je podrška američkom predsjedniku Donaldu Trampu povećana sa 44 na 49 odsto u SAD i da je najveća u njegovom dosadašnjem mandatu.

Anketa je pokazala da velika većina Amerikanaca podržava njegovo upravljanje zemljom tokom krize. Trampu je skočio rejting i zbog istorijskog paketa pomoći građanima i privredi u vrijednog 2.000 milijardi dolara.

Vladajuća demohrišćanska koalicija u Njemačkoj CDU/CSU opet se vratila na podršku od 32 odsto, a kancelar Angela Merkel na 49 odsto.

Francuski lider Emanel Makron imao je u januaru ove godine svega 25 odsto podrške, a tokom epidemije korone u martu dostigao je čak 65 odsto.

Britanski premijer Boris Džonson imao je strelovit uspon, od 25 odsto početkom godine do 61 odsto sada.

I kanadski lider Džastin Trudo podigao je rejting na 52 odsto.

Stručnjaci Galupa upozoravaju da su ovo, ipak, rezultati koji su u velikoj mjeri posljedica krize. Kad ona prođe, procent će se bitno promijeniti, navode oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije