Svijet

Kruže tri varijante virusa korona: Koji je uočen kod bolesnika u Evropi?

Kruže tri varijante virusa korona: Koji je uočen kod bolesnika u Evropi?
Foto: Tanjug/AP | Kruže tri varijante virusa korona: Koji je uočen kod bolesnika u Evropi?

Međunarodna grupa naučnika pod vođstvom diktora Petera Forstera sa Univerziteta Kembridž rekonstruisala je u časopisu Proceeding of the National Academy of Sciences (PNAS) ranu evoluciju virusa SARS-CoV-2 te zaključila da postoje tri glavne varijante novog virusa korona: A, B i C.

Do tog zaključka naučnici su došli analizom genoma virusa korona uzetih iz uzoraka 160 pacijenata iz cijelog svijeta u periodu između 24. decembra 2019. i 4. marta 2020. godine.

Vuhan

Varijanta A genetski je najsličnija virusima korona nađenim kod šišmiša i pangolina ili ljuskavaca. Ta se varijanta smatra "korijenom epidemije Covida-19", ali nije bila prevladavajuća u Vuhanu, ishodištu nove bolesti. Veliki broj slučajeva virusa korona varijante A pronađen je kod pacijenata iz SAD-a i Australije.

U Vuhanu je kod pacijenata dominirala varijanta B virusa korona koji se razvio iz varijante A (mutacijom dva gena).

Nadalje, varijanta B prevladava kod pacijenata u istočnoj Aziji.

Varijanta C je glavni evropski tip koji je prisutan kod ranih bolesnika iz Francuske, Italije, Švedske i Engleske. Ta varijanta korona virusa "kćerka" je varijante B te je zapažena kod pacijenata u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru, odakle se proširila do Evrope.

"Većina slučajeva iz Vuhana su B varijanta iz koje se kasnije razvila varijanta C te proširila na početku kroz Singapur", rekao je Forster za Daily Mail, prenosi Jutarnji list.

Bez mutacija

Forster smatra da varijanta C nije mutirala, ali naglašava da to ipak treba uzeti s oprezom jer se takvo razmišljanje zasniva na malom uzorku. Analiza britanskih naučnika u PNAS-u takođe sugeriše da je jedan od najranijih proboja virusa SARS-CoV-2 u Italiju došao kroz prvu dokumentiranu njemačku infekciju 27. januara te da je još jedan rani italijanski put infekcije povezan s klasterom pacijenata u Singapuru.

Njujork

Dok je varijanta C dominirala u Evropi prvih tjedana širenja Covida-19, novije analize Forsterova tima pokazuju da se Starim kontinentom sada sve brže širi varijanta B. Forsterov tim analizirao je 1.000 uzoraka uzetih do kraja marta, ali ta studija još nije prošla recenziju. Ali, preliminarni rezultati ukazuju na to da varijanta B virusa korona sada dominira u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji i Nizozemskoj.

Istovremeno, New York Times prenosi istraživanje genetičara Harma van Bakela s Medicinskog fakulteta Icahn, koje pokazuje da je virus korona počeo kružiti Njujorkom sredinom februara, sedmicama prije nego što je potvrđen prvi slučaj, te da su ga putnici većinom donijeli iz Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije