Svijet

Kuba poslala medicinski tim u Južnu Afriku

Kuba poslala medicinski tim u Južnu Afriku
Foto: Tanjug/AP | Kuba poslala medicinski tim u Južnu Afriku

HAVANA - Kuba je poslala 216 zdravstvenih radnika u Južnu Afriku, što je posljednja od više od 20 grupa medicinara koje je ta zemja uputila širom svijeta da pomognu u borbi protiv virusa korona.

Ta karipska zemja, u kojoj je potvrđeno 1.337 slučajeva kovida-19 i 51 smrtni slučaj, ima jedan od najvećig brojeva ljekara po glavi stanovnika i čuvena je po fokusu na prevenciji i primarnoj zdravstvenoj zaštiti i spremnosti za borbu protiv epidemija.

Do sada je Kuba poslala oko 1.200 zdravstvenih radnika uglavnom u siromašne afričke i karipske zemlje, ali i bogate evropske države kao što je Italija, koja je posebno pogođena virusom korona.

Američki predsjednik Donald Tramp pozvao je države da ne prihvataju pomoć od Kube, tvrdeći da ta zemlja eksploatiše radnike, što je Havana negirala.

Kubanska ambasada u Južnoj Africi objavila je na Twitteru da je ta zemlja Kubi poslala medicinsku opremu kao pomoć u borbi protiv virusa korona, a da se isti avion sada vraća sa medicinskim timom.

"Ovo su vremena solidarnosti i saradnje. Ako radimo zajedno, možemo brže i efikasnije da zaustavimo širenje virusa korona", naveo je ambasador Kube Rodolfo Benites Verson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije