Svijet

Kurdski borci spremni na primirje zbog virusa korona

Kurdski borci spremni na primirje zbog virusa korona
Foto: Tanjug/AP | Kurdski borci spremni na primirje zbog virusa korona

DAMASK - Kurdske jedinice koje sačinjavaju Sirijske demokratske snage (SDF) saglasile su se da se uspostavi primirje u Siriji kako bi se svi napori usmjerili ka borbi protiv pandemije virusa korona.

U saopštenju koje je prenijela televizija "El hadat" navodi se da komanda SDF predlaže da sve zaraćene strane u Siriji podrže inicijativu generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, koji je pozvao na primirje u svijetu.

Guteres je juče pozvao međunarodnu zajednicu da obustavi sve sukobe širom svijeta zbog pandemije virusa korona, od koje je do sada u svijetu preminulo više od 18.200 ljudi, podsjetio je Tass.

Iz SDF su izrazili nadu da će humanitarno primirje otvoriti put za dijalog i početak političkog procesa radi okončanja sukoba u cijeloj Siriji.

SDF se trenutno bore protiv turske vojske, kojoj pomažu druge naoružane opozicione grupe u Siriji.

Turska vojska je zajedno s opozicionim grupama zauzela područje Afrina u Siriji 2018. godine, na oko 65 kilometara od grada Alep.

Osim toga, kurdski borci vrše upade u sjeverna područja pokrajina Raka i Hasaka, gdje je Ankara uspostavila bezbjednosnu zonu duž granice između Sirije i Turske.

Sirijski ministar zdravlja Nizar Jazigi izjavio je u nedjelju, 22. marta, da je potvrđen prvi slučaj zaraženosti virusom korona u Siriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije