Svijet

Kvebek će nevakcinisanima naplaćivati zdravstveni porez

Kvebek će nevakcinisanima naplaćivati zdravstveni porez
Foto: Tanjug/AP | Kvebek će nevakcinisanima naplaćivati zdravstveni porez
Tanjug

KVEBEK - Kanadska pokrajina Kvebek naplaćivaće zdravstveni porez stanovnicima koji nisu vakcinisani protiv kovida-19, javlja BBC.

Kvebek, koji je zabilježio najveći broj smrtnih slučajeva povezanih s kovidom u Kanadi, trenutno se ponovo bori s porastom slučajeva, zbog čega je premijer Kvebeka Fransoa Lego najavio da će ova pokrajina biti prva u zemlju koja će novčano kažnjavati nevakcinisane.

Samo oko 12,8 odsto stanovnika Kvebeka nije vakcinisano, dok je, prema saveznim podacima, nešto više od 85 odsto stanovnika Kvebeka primilo najmanje jednu dozu vakcine do 1. januara.

Premijer Lego je na konferenciji za novinare u utorak rekao da će ljudi koji nisu primili prvu dozu vakcine morati da plate "doprinos", i da iznos naknade još nije odlučen, ali da će biti značajan.

"Mislim da je sada to pitanje pravičnosti za 90 odsto stanovništva koje je podnijelo neke žrtve. Mislim da im dugujemo mjeru ovakve vrste", poručio je Lego.

U Kvebeku je na snazi policijski čas koji traje od 22 sata uveče do pat sati ujutru svakog dana.

Od početka pandemije pa zaključno sa jučerašnjim danom, broj umrlih od kovida u Kvebeku je dostigao 12.028, nakon što su u prethodna 24 sata zabilježena 62 smrtna slučaja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije