Svijet

Liban ponovo uvodi policijski čas

Liban ponovo uvodi policijski čas
Foto: Tanjug/AP | Liban ponovo uvodi policijski čas

Liban je danas ponovo uveo dvonedjeljnu djelimičnu izolaciju i policijski čas noću zbog naglog porasta broja slučajeva zaraze virusom korona.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze povećao se sa 5.417, koliko ih je bilo 4. avgusta, na skoro 11.000 danas.

U četvrtak je libansko Ministarstvo zdravlja zabilježilo rekordnih 605 novih potvrđenih slučajeva infekcije u prethodna 24 sata.

Mnoge firme su jutros bile zatvorene u Bejrutu iako je bankama, prodavnicama, knjižarama i apotekama dozvoljeno da rade.

Restorani, noćni klubovi, plaže i prodavnice odjeće su zatvoreni po naredbi Ministarstva unutrašnjih poslova.

Broj zaraženih se povećao za pet puta od početka jula kada su ukinute ranije uvedene mjere i otvoren međunarodni aerodrom, a potom je skočio poslije eksplozije u bejrutskoj luci, pošto je četvrt miliona ljudi ostalo bez krova nad glavom i oštećene bolnice su pretrpane.

Poslije eksplozije zdravstveni radnici su upozoravali na povećan rizik od infekcije i na sahranama i prilikom pretraživanja ruševina.

Uz to su učestale demonstracije zbog gnjeva stanovnika prema vlasti.

Pandemija je izbila u vrijeme kada je libanski zdravstveni sektor bio slab zbog ekonomske i finansijske krize.

I u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) je najavljeno da bi se ponovo mogao uvesti policijski čas noću i mjere izolacije u dijelovima zemlje gdje naglo raste broj oboljelelih. U srijedu i četvrtak u UAE je otkriveno 400 slučajava zaraze što je najviše za mjesec dana.

Zvaničnici Emirata za porast broja inficiranih krive stanovnike koji ne koriste maske i ne vode računa o međusobnoj razdaljini.

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije