Svijet

Ljekari Lombardije: Ulaganja u privatno zdravstvo bila greška

Ljekari Lombardije: Ulaganja u privatno zdravstvo bila greška
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Ljekari Lombardije: Ulaganja u privatno zdravstvo bila greška

RIM - Ljekari iz nekoliko gradova u Lombardiji, sjevernoj pokrajini Italije, koja je bila epicentar zaraze virusom COVID-19, uputili su pismo vlastima tražeći da se "predah između dva talasa pandemije" iskoristi za, kako pišu, "sistemsko i radikalno mijenjanje zdravstvenog sistema".

Javni zdravstveni sistem u Lombardiji dugo godina je, sve do pandemije, bio hvaljen kao najbolji i najsavremeniji, ali je pandemija pokazala sve njegove slabosti, što je za posljedicu imalo veliki broj zaraženih i visoku stopu smrtnosti od virusa korona.

Pandemija je, između ostalog, pokazala koliko je dosadašnja orijentacija regije Lombardija, da se značajni dijelovi sistema zdratvstvene zaštite privatizuju, a zatim da se niz godina sredstava ulažu u privatne bolnice i poliklinike, bila pogrešna.

Privatne zdravstvene ustanove ostale su savim izvan sistema pomoći u toku pandemije jer nemaju odjeljenja hitne pomoći niti reanimacije, uglavnom se "specijalizuju" za intervencije koje "donose" pare.

Ljekari koji su potpisali pismo kažu "da nisu heroji" i traže da se hitno, dok još nije kasno, naprave izmjene u organizaciji i radu zadravstvenih ustanova, bar one koje je moguće u kratkom vremenu.

Prema potpisnicima, nedostaje svih profila medicinskog i pomoćnog, a ponovljeni konkursi za ljekare specijaliste ostaju bez kandidata jer je "plata u javnom sektoru, manje privlačna od plate ljekara u privatnim bolnicima".

I dok ljekari apeluju da se u zdravstvenom sistemu Lombardije preduzmu hitne mjere prije eventualno narednog talasa pandemije, predsjednik regije Atilio Fontana danas je pred lokalnom valdom govorio o svojoj umiješanosti u kupovinu, bez javnog konkursa, sitne medicinske opreme za vrijeme epidemije.

Fontana je danas govorio o "vanrednoj situaciji kao u vrijeme rata" i time pokušao da odbrani činjenicu da je nabavka robe u vrijednosti od pola miliona evra povjerena porodičnoj firmi.

Po pisanju lista "Il Fato Kotidiano", Fontana je o činjenicama na osnovu kojih je pod istragom danas dao "treću verziju", govorio je o "medijima koji izmišljaju" i o "povredi ličnog ugleda" te kako je "izmišljeni skandal oštetio ugled odličnog zdravstvenog sistema Lombadrije".

Opozicione partije, "Liga" na prvom mjestu i njen lider Mateo Salvini brane predsjednika Fontanu, a Salvini tvrdi "da je sve izmišsljeno i krivi tužioce" koji su po njemu, pristrasni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije