Svijet

London traži objašnjenje EU zbog zabrane izvoza vakcina Sjevernoj Irskoj

London traži objašnjenje EU zbog zabrane izvoza vakcina Sjevernoj Irskoj
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | London traži objašnjenje EU zbog zabrane izvoza vakcina Shevernoj Irskoj

LONDON - Velika Britanija je saopštila da je hitno zatražila odgovore od EU zbog odluke da zabrani izvoz vakcina protiv kovida-19 Sjevernoj Irskoj.

"Britanska administracija hitno traži objašnjenje Evropske komisije zbog objave EU i pojašnjenje namjera", saopšteno je iz kancelarije britanskog premijera Borisa Džonsona.

Evropska unija je od danas zabranila izvoz vakcina protiv kovida-19 u Sjevernu Irsku, preglasavajući dijelove protokola o Brexitu.

Nešto ranije se Evropska komisija saglasila sa planom da kontroliše izvoz vakcina iz EU uključujući Britaniju, navodeći da je to neophodno radi osiguranja sopstvenih zaliha.

Prvi ministar Sjeverne Irske Arlen Foster opisala je "nevjerovatan čin neprijateljstva" odluku EU da se pozove na Šesnaesti član Protokola Sjeverne Irske koji omogućava Britaniji ili evropskom bloku da preduzme jednostrani postupak ukoliko će biti negativnog uticaja od sporazuma.

Sjeverna Irska vakcine dobija od Britanije ali je ovaj potez izazvao negodovanje političara nakon manje od mjesec dana od zvaničnog izlaska iz članstva EU

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije