Svijet

Mađarska kupuje dva miliona doza ruske vakcine protiv virusa korona

Mađarska kupuje dva miliona doza ruske vakcine protiv virusa korona
Foto: Tanjug/AP | Mađarska kupuje dva miliona doza ruske vakcine protiv virusa korona

BUDIMPEŠTA – Ministar spoljnih poslova i vanjske trgovine Mađarske Peter Sijarto saopštio je da je Mađarska potpisala sporazum o kupovini dva miliona doza ruske antikovid vakcine Sputnjik V.

Sijarto je za Mađarsku novinsku agenciju (MTI) kazao da je će, shodno postignutom sporazumu sa Rusijom, prva isporuka biti u roku od 30 dana, a da će svih dva miliona doza biti isporučene u roku od 90 dana.

"U roku od 30 dana ćemo imati dovoljno doza da vakcinišemo 300.000 ljudi. U narednih 30 dana ćemo dobiti vakcine za još pola miliona ljudi, a u posljednjem kontingentu za dodatnih 200.000 ljudi, tako da ćemo tamo vakcinisati milion ljudi koji će dobiti po dvije doze", pojasnio je Sijarto.

Naglasivši da pitanje vakcinacije protiv virusa korona za Mađarsku ne predstavlja političku temu, Sijarto je kazao da vlada te zemlje čini sve da ubrza proces vakcinacije i borbe protiv pandemije COVID-19.

On je takođe kazao da Mađarska već 26 godina neprekidno uvozi prirodni gas iz Rusije i da će sa zamjenikom ruskog premijera Aleksandrom Novakom već potpisao produženje sporazuma koji ističe ove godine.

Vijest o nabavci ruskih vakcina u Mađarskoj objavljena je nedugo nakon što je mađarski resorni ministar Gergeli Gulias juče optužio Evropsku komisiju za sporu nabavku i isporuku antikovid vakcina.

On je poručio da će Mađarska zato uči u pregovore sa Rusijom i Kinom kako bi samostalno nabavila vakcine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije