Svijet

Mađarska vanrednim mjerama zabrinula 13 članica EU

Mađarska vanrednim mjerama zabrinula 13 članica EU
Foto: Tanjug/AP | Mađarska vanrednim mjerama zabrinula 13 članica EU

BRISEL - Trinaest članica EU izrazilo je danas zabrinutost zbog vanrednih mjera koje je usvojila Mađarska radi borbe protiv pandemije virusa korona jer smatraju da predstavljaju rizik za principe vladavine prava, demokratiju i osnovna prava.

Poslanici mađarskog parlamenta odobrili su početkom sedmice pravo administraciji premijera Viktora Orbana da Vlada dekretom i izriče zatvorske kazne svakom ko ne poštuje mjere uvedene radi sprečavanja širenja virusa korona ili širi lažne vijesti o pandemiji.

U zajedničkom saopštenju Grčka, Belgija, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Luksemburg, Holandija, Portugal, Španija i Švedska navode da vanredne mjere treba da budu ograničene na ono što je neophodno, proporcionalne i privremene.

"Mjere ne treba da zabranjuju slobodu izražavanja ili medija. Zato podržavamo inicijativu Evropske komisije da nadgleda primjenu vanrednih mjera kako bi bilo osigurano poštovanje osnovne vrijednosti EU", ističe se u saopštenju.

Evropska komisija upozorila je juče Mađarsku da vanredne mjere koje je usvojila administracija radi borbe protiv virusa korona ne smiju da naruše demokratiju.

Evropska komisija je saopštila da će izvršiti analizu mađarskog prava i da će nadgledati sprovođenje.

Portparol mađarske Vlade Zoltan Kovač rekao je da je zakon u skladu sa sporazumima EU i Ustavom Mađarske te da je usmjeren samo na borbu protiv virusa korona.

Kovač je naglasio da regulativa podržava vrijednosti EU, vladavinu prava i slobodu medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije