Svijet

Merkel: Kovid je promijenio svijet, moglo i brže da se djeluje

Merkel: Kovid je promijenio svijet, moglo i brže da se djeluje
Foto: Tanjug/AP | Merkel: Kovid je promijenio svijet, moglo i brže da se djeluje

DAVOS - Njemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas da vakcine protiv virusa korona nude izlazak iz pandemije, ali da je kovid 19 promijenio svijet i da je brzina djelovanja mogla biti bolja.

"Njemačka je dio Evrope i svi smo na početku pravili greške, refleksno se povukli. Ali onda smo naučili da je bolje zajednički djelovati", objasnila je Merkel.

Ona je dodala da je pouka svega da je brzina djelovanja mogla biti bolja, ukazujući da su procesi postali biroktratski, traju predugo i da na tome treba raditi.

Merkel je, u video-obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu, ukazala da pandemija ostavlja duboke tragove u privredi i društvu.

"To će sigurno obilježiti naš život narednih mjeseci i godina", naglasila je ona.

Merkelova je istakla da je bilo moguće brzo i odlučno djelovanje u održavanju privrede, ali da postoje nedostaci u digitaliziciji, gdje je neophodno biti brži.

Ukazala je da je virus pokazao ranjivost svijeta.

"To se posebno vidjelo kada je virus prešao sa životinje na ljude. Između ostalih Pariska povelja se pokazala ispravnom i moramo na tome sarađivati", poručila je ona.

Njemačka, prema njenim riječima, već sada više od 40 odsto svoje proizvodnje energije dobija iz obnovljivih izvora.

S tim u vezi se izjasnila za držanje kursa u pravcu veće održivosti, dodajući da bi više od 35 odsto novca trebalo da se usmjeri na zaštitu klime.

"Velika opasnost nakon pandemije je u tome da se svi najprije samo na sebe fokuisiramo, nas industrijske nacije", upozorila je Merkel.

Ona je istakla da "soliranje" ne bi pomoglo u rješavanju problema.

S tim u vezi se izjasnila i za međunarodnu saradnju u vakcinaciji.

Založila se za raspodjelu vakcina, ističući da kada neko dobije pomoć u takvoj situaciji onda se toga sjeća više nego kada dobije pomoć u dobrim trenucima.

Isto tako je tražila jačanje Svjetske zdravstvene organizacije, ocjenjujući da je dobra vijest najava povratka SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije