Svijet

Merkel: Prva faze pandemije prošla, predstoji nam dug put

Merkel: Prva faze pandemije prošla, predstoji nam dug put
Foto: Tanjug/AP | Merkel: Prva faze pandemije prošla, predstoji nam dug put

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je danas niz koraka dogovorenih sa 16 premijera njemačkih saveznih država o ublažavanju restriktivnih mjera uvedenih radi zaustavljanja širenja virusa korona, rekavši da je prva faza pandemije prošla, ali da i dalje predstoji dug put.

"Nalazimo se u trenutku kada je naš cilj usporavanja širenja virusa postignut i uspjeli smo da zaštitimo naš zdravstveni sistem... pa je bilo moguće razgovarati i dogovoriti se o daljem ublažavanju mjera", rekla je Merkelova novinarima, prenio je Rojters.

Na osnovu dogovorenog ublažavanja mjera biće omogućeno članovima dva domaćinstva da se sastanu, biće otvoren još veći broj prodavnica u kojima će morati da se sprovode i poštuju higijenske mjere, ali ostaju na snazi uputstva o držanju socijalne distance od metar i po i obaveza nošenja maski koje prekrivaju usta i nos u sredstvima javnog prevoza.

Njemačka kancelarka najavila je danas popuštanje mjera, ocijenivši da je prva faza pandemije prevaziđena.

"Mislim da možemo reći da smo iza sebe ostavili prvu fazu pandemije. Aktuelni brojevi su veoma ohrabrujući", kazala je ona dodajući, međutim, da pandemija nije nestala.

Ukazala je da je sve bilo moguće jer su Nijemci bili odgovorni i time spasili živote ljudi.

"Time je sada moguće sprovesti niz daljih popuštanja mjera o čemu će se odluka donijeti nakon razgovora sa ekspertima", najavila je ona.

Merkel je podvukla da ostaju na snazi obaveza držanja odstojanja, kao i nošenje zaštitne maske, i da o tome nema diskusije.

Ograničenje kontakata ostaće, prema njenim riječima, na snazi do 5. juna, ali uz određena popuštanja.

Ukazala je da postoji i mehanizam za reagovanje podvukavši da kod više od 50 novih zaraza dnevno po 100.000 stanovnika u periodu od sedam dana pokrajine moraju ponovo donijeti strožije mjere.

Poručila je da, ako se u nekom okrugu poveća stopa zaraze na iznad 50 to izaziva javnu raspravu i da će savezna država intervenisati.

''Imali smo konstruktivnu diskusiju", kazala je kancelarka, dodajući da postoje razlike u stavovima, ali je to, podvlači, dio federalnog sistema.

Premijer Bavarske Markus Seder kazao je da je Njemačka bolje prošla kroz ovu krizu nego druge zemlje, jer je imala ispravan koncept i strpljenje.

"Međutim zabrinutost ostaje. Može se stanje u svako vrijeme ponovo promijeniti. Bez vakcine nema sigurnosti, i to se mora uzeti u obzir kod popuštanja mjera", naglasio je on.

Kazao je da odluke pokrajina nisu mnogo udaljene jedne od drugih i da imaju pravo da tako budu.

Svaka pokrajina ima drugačije okolnosti i zbog toga je bitno da je usvojena "ručna kočnica" od 50 novozaraženih.

Uoči sastanka Merkelove s premijerima pokrajina bilo je jasno da ne mogu da se slože oko jedinstvenog popuštanja restrikcija uvedenih usljed borbe protiv virusa korona.

Neke pokrajine su već sprovele dalekosežno popuštanje, dok druge to još nisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije