Svijet

Ministar: Može biti 100.000 zaraženih dnevno, ali nećemo uvesti mjere

Ministar: Može biti 100.000 zaraženih dnevno, ali nećemo uvesti mjere
Foto: Pixabay/pasja1000 | Britanski ministar: Mogli bismo imati 100.000 zaraženih dnevno, nećemo uvesti mjere

Britanska vlada je odbila sve glasnije pozive na ponovno uvođenje mjera protiv virusa korona, poput nošenja maske u zatvorenom, odlučivši da će dati prednost vakcinaciji i novim lijekovima.

U Britaniji umrlo 139.000 ljudi, najviše nakon Rusije

Danas je bilo gotovo 50.000 novozaraženih u Velikoj Britaniji, što je drugi put ove sedmice da je dostignuta tako velika brojka, pa je ministar zdravlja Sajid Javid ocijenio da bi se taj broj mogao popeti na 100.000.

Broj umrlih od početka pandemije je 139.000, što je najviše u Evropi nakon Rusije.

Zdravstveni radnici tražili hitno uvođenje mjera

Udruženje radnika u javnom zdravstvu zatražilo je hitno uvođenje mjera zbog visoke stope zaraženosti, među najvišima u svijetu, zbog čega se strahuje od preopterećenja bolnica.

Ministar zdravlja je pod pritiskom pred novinarima upozorio da bi se broj novozaraženih "mogao popeti na 100.000 na dan" i priznao da raste pritisak na bolnice, gdje svaki dan primaju gotovo 1000 pacijenata oboljelih od virusa korona.

"Vakcinacija je i dalje prva crta odbrane"

Međutim, "ne planiramo uvoditi plan B" koji predviđa mogući povratak maski u zatvorenom, poticanje rada od kuće i zdravstvene propusnice, istakao je.

Ponovio je da je vakcinacija i dalje "prva crta odbrane" i dodao da se vlada "priprema za sve mogućnosti" i "neće oklijevati da djeluje" ako situacija u bolnicama postane neizdrživa.

Većina restrikcija ukinuta u julu

Vlada Borisa Džonsona je u julu u Engleskoj ukinula većinu restrikcija radi suzbijanja virusa korona nakon dugotrajnog zatvaranja tokom zime. Škotska, Wales i Sjeverna Irska, koji samostalno odlučuju o svojoj zdravstvenoj politici, i dalje traže da se u zatvorenom nose maske.

Takva liberalna politika dio je hipoteza kojima se tumači sadašnje širenje zaraze među mlađim ljudima. Još se spominju i niska stopa vakcinacije maloljetnih te sporost u vakcinaciji starijih koji su rano primili prve doze i imunitet im slabi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije