Svijet

Ministar zdravlja Austrije podnio ostavku, nema više snage

Ministar zdravlja Austrije podnio ostavku, nema više snage
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Ministar zdravlja Austrije podnio ostavku, nema više snage
Tanjug

BEČ - Ministar zdravlja i socijalnih pitanja Austrije Rudolf Anšober podnio je danas ostavku, jer nema više snage da vodi ovu važnu ustanovu u vrijeme borbe protiv pandemije.

Anšober je, na vanrednoj konferenciji za štampu, saopštio da se suočio sa situacijom da je počeo da ima zdravstvene probleme zbog velikog pritiska i previše rada.

"Kada sam došao na čelo ovog Ministarstva prije 15 mjeseci, želio sam da dam sve od sebe. Međutim, poslije mjesec dana suočili smo se sa najvećom pandemijom u posljednjih 100 godina. Od tada sam 14 mjeseci neprestano radio, bez ijednog slobodnog dana. Očigledno da sam se 'preradio'", objasnio je on u emitovanom obraćanju.

Kazao je da proteklih nedjelja ne osjeća da je u punoj snazi, i naveo da je počeo da se suočava sa problemom povećanog pritiska i šećera, što su sve posljedice preopterećenja.

Rekao je da je imao kolaps prije par sedmica, da je bio u bolnici, i da je poslije toga pokušao da se vrati poslu, ali se ponovo suočio sa istim problemom.

Podsjetio je da je prije devet godina imao "burnout", i da je ovo nešto malo drugačije, da mu je sada nestala snaga.

"Osjetio sam da moram da povučem ručnu. Smatram da je u aktuelnoj situaciji zemlji potreban ministar koji je u punoj snazi. Ja to trenutno nisam i neću biti u dogledno vrijeme. Pandemija ne pravi pauzu i zato ministar zdravlja ne može imati pauzu", dodao je Anšober.

Prenio je da je zamolio predsjednika Austrije Aleksandera van der Belena da do ponedjeljka prihvati novog ministra zdravlja, a do tada će njegovu dužnost obavljati vicekancelar Verner Kogler.

Rekao je da je prije 15 mjeseci preuzeo dužnost sa velikim elanom i namjerama da mnogo toga reformiše.

Dosta toga što je planirano, kaže je započeto i pripremljeno, ali je sve zaustavila pandemija korona virusa.

"Ta pandemija je promijenila živote svih nas, pa i moj. Mnogi ministri zdravlja u EU više nisu na funkciji. U Češkoj već imaju četvrtog ministra zdravlja od izbijanja pandemije", objasnio je Anšober.

Rekao je da je bilo teško postizati konsenzus između odgovornosti, hitnosti, populuzma i partijskih interesa.

Naglasio je da je u pandemiji nije moguće ne praviti greške, jer se radi o nečemu sasvim novom, ali i naglasio da smatra da je dosta toga dobrog urađeno.

Istakao je da je za uspješnost u borbi protiv pandemije potrebna podrška građana, poštovanje mjera.

"Uvijek smo bili uspješni kada smo bili jedinstveni u politici i stanovništvu. Prvi talas bio je obilježen jedinstvom, u drugom talasu bilo je već podjela, bila je osjetna povećana agresivnost protivnika mjera, što sam primjetio time što sam dobijao pretnje smrću", rekao je on.

Anšober je istakao da je kod trećeg talasa primjetio da su konflikti usljed različitih interesa postajali sve veći.

"Osjećao sam se sve usamljenijim, ali sam sretan što smo zaustavili popuštanje mjera", objasnio je on.

Apelovao je na sve koji će imati odgovornost u budućnosti da pandemiju ne potcjenjuju.

Anšober ukazuje da je prvi problem mutacija virusa, drugi da više od jedne trećine stanovništva neće da se testira, treći da više od trećine neće ni da se vakciniše, a da je četvrti problem sa kojim se suočava zemlja, a to je da ima sve više onih koji se bore sa teškim posljedicama kovida.

Na mjesto ministra zdravlja, kako spekulišu mediji, mogao bi doći Štefan Valner, aktuelni generalni sekretar u Ministarstvu.

Valner je osoba, koja je do sada uvek djelovala iz pozadine, i koja je ne bježi od sukoba sa većim koalicionim partnerom Narodnom partijom Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije