Svijet

Može li Folksvagen da napravi respirator?

Može li Folksvagen da napravi respirator?
Foto: Ilustracija | Može li Folksvagen da napravi respirator?

Proizvođači odjeće šiju maske, ali da li automobilski koncerni preko noći mogu da počnu s proizvodnjom respiratora, uređaja koji život znače tokom pandemije?

Američki proizvođač automobila Ford je najavio da će se uskoro uključiti u proizvodnju respiratora i zaštitnih maski. Time je firma slijedila poziv predsjednika Donalda Trampa da se mobilišu resursi u borbi protiv virusa, piše Dojče vele (DW)

I u Njemačkoj se razmatra da li se u proizvodnju medicinske tehnike brzo mogu uključiti firme koje nisu u toj branši. Kod sredstava za dezinfekciju, čija proizvodnja nije komplikovana, to se već desilo - više firmi proizvodi ta hemijska sredstva i besplatno ih ustupa bolnicama.

Jednostavne maske se lako prave

Tekstilna industrija proizvodi i maske za zaštitu lica, recimo firma Mey, koja inače pravi donje rublje, Trigema koja se bavi sportskom odjećom ili Bianco Evento koji šije vjenčanice. One proizvode jednostavne tekstilne maske koje se mogu prati i mogu se, možda, iskoristiti u sektoru medicinske njege, piše DW.

"Više puta su nas pitali da li možemo da šijemo maske", kaže za DW vlasnik Trigeme Volfgang Grup. "Prošlog petka smo počeli s proizvodnjom i u utorak isporučili prvih 10.000 komada." Uskoro bi trebalo da firma pravi 100.000 maski sedmično.

Kako je kupovina odjeće praktično propala, Trigema je ostala bez 50 odsto uobičajenog obrta. "Tako smo imali i više kapaciteta za maske", kaže nam Grup.

Ali maske zahtijevaju sertifikat kako bi se znalo gdje tačno mogu da se upotrijebe, a to može da potraje još nekoliko nedjelja. Grup kaže da mu je rečeno kako njegove maske ispunjavaju standard EN14683, što znači da ih osoblje u bolnicama može nositi pri podjeli obroka ili kupanju pacijenata.

"Ali FFP1, 2 ili 3 naravno nećemo moći da dostignemo", dodaje Grup. Te naprednije maske filtriraju vazduh koji se udiše i prave se posebnim mašinama i od drugačijih materijala.

Ne može sve preko noći

To sve pokazuje koje su mogućnosti, ali i ograničenja ovako kratkoročne promjene djelatnosti.

"U medicinskom sektoru se ne proizvode igračke. Postoje komplikovani regulatorni procesi koji moraju biti zadovoljeni", kaže Niklas Kučati, poslovođa grupe za medicinski tehniku pri Udruženju njemačkih prizvođača mašina i postrojenja.

Udruženje je na molbu Ministarstva zdravlja pitalo svoje članove ko bi i kako mogao da pomogne. Kučati kaže da je zainteresovanost velika, da se trocifren broj firmi javio.

"Primjećuje se da svi stvarno žele da pomognu", kaže Kučati. "Istovremeno mnoge firme imaju razumljiv interes da na drugi način iskoriste kapacitete koji su slobodni zbog korona krize."

Ali pokazuje se da se ne može sve napraviti tako brzo i lako kao maske ili sredstva za dezinfekciju.

"Nije realno očekivati da Folksvagen sutra počne da prozvodi respiratore", smatra Kučati. "Ali možda je realno da Folksvagen u roku od nekoliko sedmica pomoću 3D štampača proizvodi pojedine dijelove za respiratore, koje trenutno uobičajeni ponuđači ne mogu da isporuče."

On dodaje da, upravo jer je branša tako komplikovana i jer su potrebne razne dozvole, veća šansa leži u tome da etablirani proizvođači povećaju proizvodnju.

Ali i prije krize zbog pandemije su mnogi proizvođači automobila mozgali kako da se uključe u proizvodnju medicinske tehnike. "Tada im uvijek kažemo: Računajte da će trajati godinama dok se ne etablirate u toj branši."

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije