Svijet

Može li se vjerovati da se Kina oporavila od virusa korona

Može li se vjerovati da se Kina oporavila od virusa korona
Foto: Tanjug/AP | Može li se vjerovati da se Kina oporavila od virusa korona

Dok se SAD i ostatak svijeta bore protiv pandemije virusa korona, uvodeći različite do sada nezamislive restrikcije, Kina se polako počinje otvarati, piše CNN.

Polako prestaju biti na snazi restrikcije o putovanjima širom zemlje. A sljedeće sedmice stanovnicima Vuhana, gdje je virus prvi put otkriven, biće nakon više od dva mjeseca dozvoljeno da napuste grad. I dok Kina okreće novu stranicu u borbi protiv virusa korona, otvaraju se pitanja o tome može li se vjerovati tamošnjim službenim brojevima o zaraženima te da li je najgore zaista prošlo.

Kinezi oštro opovrgavaju navode da nisu tačno prikazivali podatke o zaraženima

Hua Chunying, portparol spoljnih poslova Kine, juče je ljuto opovrgnula takve spekulacije navodeći kako je njena zemlja "otvoreno, transparentno i pravovremeno pružala informacije svijetu".

"Kad je riječ o sigurnosti međunarodnog javnog zdravlja, trebalo bi da slušate Svjetsku zdravstvenu organizaciju i stručnjake epidemiologe, a ne neke političare koji ionako uvijek lažu", rekla je Hua te dodala kako je i Svjetska zdravstvena organizacija opovrgnula spekulacije o tome da je Kina bila netransparentna s podacima.

Kinezi tvrde da ih Amerikanci lažno optužuju

Optužila je i SAD da nastoji prebaciti krivicu zbog ozbiljne situacije u kojoj se nalaze.

"Nadam se da neće više gubiti vrijeme te da će se fokusirati na borbu protiv pandemije i spasavanje života Amerikanaca", rekla je govoreći o američkim političarima.

U Vuhan je poslato puno više urni nego što je broj umrlih od virusa korona

Ali ne postavljaju se ova pitanja samo u SAD. Caixin, vodeći kineski magazin za ekonomiju, već ranije je objavio kako su u Vuhan poslate hiljade urni više nego što je službeni broj preminulih od zaraze virusom korona. Ipak, u ovom gradu od 11 miliona stanovnika, od 25. januara nisu obavljani sprovodi. Tako je vjerovatno da je dio urni bio namijenjen i za one koji su umrli od nečeg drugog, a ne korona virusa.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije