Svijet

Pratite nas na Google news

Najveći dnevni rast oboljelih u Americi od početka pandemije

Najveći dnevni rast oboljelih u Americi od početka pandemije
Foto: Tanjug/AP | Najveći dnevni rast oboljelih u Americi od početka pandemije
Agencije

VAŠINGTON - U Sjedinjenim Državama je najmanje 52.898 novozaraženih prijavljeno u protekla 24 sata, što je najveći broj od početka pandemije, pokazuju podaci koje je u srijedu u 20.30 sati po tamošnjem vremenu objavio univerzitet "Johns Hopkins".

Nakon ovih novih slučajeva zaraze ukupan broj oboljelih na američkom tlu penje se na 2,7 miliona. U protekla 24 sata od pandemije je u SAD-u umrlo 706 ljudi, ili ukupno 128.028.

Broj novozaraženih u SAD-u najviši je od pojavljivanja Sars-Cov-2 a broj hospitalizovanih pacijenata raste u nekoliko žarišta kao što su Hjuston (Teksas) i Finiks (Arizona).

Tako je Teksas u srijedu srušio svoj dnevni rekord i izvijestio o 8.076 novih slučajeva Kovid-a 19, što je gotovo za 1000 više nego dan ranije.

Neke američke savezne države su zbog širenja zaraze morale stati s popuštanjem epidemioloških mjera.

Guverner Kalifornije Gavin Njusom odlučio je u srijedu da će zabraniti, kao što je učinio u jeku pandemije, sve restoranske usluge u zatvorenim prostorima u Los Anđelesu i u još 18 okruga najteže stradalih država.

Zabrana se odnosi i na barove, kina i muzeje a vrijediće "barem tri sedmice".

I guverner Mičigena, na sjeveru zemlje, rekao je da se zatvara većina barova za koje je utvrđeno da su "novija žarišta" a Oregon, na sjeverozapadu i Pensilvanija, na sjeveroistoku, pridružili su se državama u kojima je nošenje maske obvezno.

Tokom ljeta kada ljudi putuju na odmor, "izostanak jasne nacionalne reakcije, napose obveze nošenja maske u čitavoj zemlji, i dalje će prijetiti našoj privredi i povratku djece u školske klupe najesen", upozorio je Dejvid Rabin, ljekar i direktor "PolicyLaba", istraživačkog instituta u "Children's Hospitalu" u Filadelfiji, u Pensilvaniji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije