Svijet

Najveću stopu smrtnosti od COVID-19 bilježi Velika Britanija

Najveću stopu smrtnosti od COVID-19 bilježi Velika Britanija
Foto: Pixabay/Ilustracija | Najveću stopu smrtnosti od COVID-19 bilježi Velika Britanija

LONDON - Sa više od 500 umrlih na milion stanovnika, Velika Britanija trenutno bilježi najveću stopu smrtnosti od posljedica COVID-19, prenosi Indipendent.

Stopa smrtnosti od virusa korona u Velikoj Britaniji u proteklih nedjelju dana veća je nego u Francuskoj i Italiji zajedno.

Na drugom mjestu u svijetu po stopi smrtnosti u posljednjih sedam dana iza Britanije našla se Švedska.

U toku posljednja 24 časa u Velikoj Britaniji je još 118 ljudi umrlo od posljedica zaraze virusom korona, ukupno 36.793 od početka epidemije.

Veći broj umrlih od COVID-19 u svijetu jedino je zabilježen u Sjedinjenim Državama - 99.805.

Uprkos tome, broj smrtnih slučajeva po milionu stanovnika veći je u Britaniji nego u SAD, koje imaju veći broj umrlih, ali i veći broj stanovnika.

U toku prošle nedjelje novih smrtnih slučajeva nije bilo na Novom Zelandu, dok se zbog malog broja testiranih pretpostavlja da je u Brazilu mnogo više ljude umrlo od posljedica COVID-19 nego što zvanični podaci pokazuju.

Još od 20. maja dnevni broj umrlih od virusa korona je u padu u Velikoj Britaniji i SAD, kako mjere karantina i druge preventivne mjere počinju da daju rezultate.

Slični trend se može zapaziti i u Francuskoj i Italiji.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze u ovim zemljama takođe je u padu, što znači da će i broj umrlih od njegovih posljedica biti manji. Međutim, ovaj trend bi mogao da se preokrene, sada kada dolazi do ublažavanja mjera karantina u ovim zemljama.

Neki eksperti upozoravaju da bi prerano ukidanje mjera karantina moglo da dovede do drugog talasa epidemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije