Svijet

Njemačka odobrila grantove kompanijama za razvoj vakcine

Njemačka odobrila grantove kompanijama za razvoj vakcine
Foto: Ilustracija | Njemačka odobrila grantove kompanijama za razvoj vakcine

BERLIN - Njemačka je odobrila grantove za tri biotehnološke kompanije kako bi im pomogla da ubrzaju razvoj kandidatskih vakcina protiv virusa korona, ali ministar za istraživanje Anja Karliček naglašava da injekcija vjerovatno neće biti dostupna široj javnosti do sredine naredne godine.

U Njemačkoj je registrovan rast broja zaraženih i direktor Instituta "Robert Koh" Lotar Viler za to okrivljuje nemar građana.

"Ne trebamo očekivati čudo. Moramo da nastavimo sa pretpostavkom da će vakcine za širu javnost biti dostupne najranije od sredine naredne godine", rekla je Karličekova, koja je pozvala ljude da održavaju socijalnu distancu, te da nose maske.

Prema njenim riječima, savjetnici vlasti preporučili su da grantovi iz fonda vrijednog 750 milijardi evra za razvoj vakcina budu dodijeljeni firmama "BioNteh", "KjurVak" i "IDT Biologika" koji rade na vakcinama protiv virusa korona.

Ona je dodala da su sve tri firme "obećavajući kandidati, ali da se očekuju problemi tokom faze testiranja jer treba doći do efikasne i bezbjedne vakcine".

U Njemačkoj je zaraženo 206.000 osoba, a više od 9.000 je umrlo i vlasti čine sve da izbjegnu drugi talas zbog čega bi morale ponovo da uvode blokade.

Brojne restrikcije u martu i aprilu dovele su do zatvaranja velikog broja firmi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije