Svijet

Njemački institut: Vakcinisani nemaju nekog rizika od prenosa zaraze

Njemački institut: Vakcinisani nemaju nekog rizika od prenosa zaraze
Foto: Pixabay | Njemački institut: Vakcinisani nemaju nekog rizika od prenosa zaraze

BERLIN - Njemački epidemiološki institut "Robert Koh" objavio je da kod ljudi vakcinisanih protiv virusa korona nema nekog rizika od prenosa zaraze nakon čega je njemački ministar zdravlja Jens Špan danas najavio ublažene mjere za vakcinisane.

"Ko je u potpunosti vakcinisan, on se u budućnosti mora tretirati kao i osobe sa svježim negativnim testom na virus korona ", rekao je Špan u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika "Bild".

On se pritom pozvao na izvještaj državnog epidemiološkog instituta "Robert Koh" iz koga proizlazi da je kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane mogućnost prenošenja virusa korona manja nego kod osoba koje su testirane negativno, prenijela je Hina.

Prema najnovijim spoznajama, rizik prenosa virusa korona kod osoba koje su vakcinisane, najkasnije 15 dana nakon primanja i druge doze vakcine, manja je nego kod osoba s negativnim testom na virus korona, proizlazi iz izvještaja instituta "Robert Koh".

Prema mišljenju tog instituta, osobe koje su primile i drugu dozu vakcine, trebalo bi da budu oslobođene obaveznih testova i karantina.

Njemački ministar zdravlja je rekao kako je izvještaj Institua poslat juče saveznim pokrajinama kako bi se što prije osobe koje su vakcinisane oslobodile obveze testiranja i samoizolacije.

Vakcinisane osobe bi tako mogle da imaju pristup uslugama poput frizera ili ulaska u prodavnice ili muzeje gdje se zahtijeva aktuelni negativni test.

"Mi bismo sljedećih nedjelja u razgovoru s pokrajinskim vlastima trebalo da nove mjere sprovedemo u djelo", rekao je Špan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije