Svijet

Njemački ministar ljut: Bilo je prilike da se naruči više vakcina

Njemački ministar ljut: Bilo je prilike da se naruči više vakcina
Foto: Tanjug/AP | Njemački ministar ljut: Bilo je prilike da se naruči više vakcina

BERLIN - Njemački ministar finansija Olaf Šolc rekao je da je ljut što prošle godine nije naručeno više vakcina protiv virusa korona, nakon što je šef EU Ursula fon der Lajen ponovo branila stav Evropske komisije o tom pitanju.

Članice EU do sada su prvom dozom vakcinisale manje od četiri odsto svoje populacije, u poređenju sa 11 odsto u SAD i skoro 17 odsto u Britaniji. Fon der Lajenovu krive za spor tempo vakcinacije u EU.

"Ljut sam zbog nekih odluka koje su donesene prošle godine. Mislim da je bilo prilike da se naruči još vakcina", rekao je Šolc za Radio Bi-Bi-Si.

Na pitanje da prokomentariše odgovornost Fon der Lajenove za sporu imunizaciju Šolc je rekao da je važno da svi nauče lekciju, a to važi i za Evropu. "Mislim da je EU jaka", dodao je on.

Šolc, socijaldemokrata i Fon der Lajenova, demohrišćanin, bili su zajedno u njemačkoj vladajućoj koaliciji do 2019. godine kada se ona povukla kako bi preuzela dužnost predsjednika Evropske komisije.

U članku za list "Frankfurter algemajne zontagcajtung" Fon der Lajenova je rekla da nije tačna teorija da su ugovori za vakcine potpisani ranije da bi to ubrzalo isporuku i vakcinaciju.

"Usko grlo je na drugom mjestu. Proizvodnja nove vakcine je nevjerovatno složen posao", napisala je ona, te dodala da "među više stotina neophodnih komponenata, postoji nestašica važnih sastojaka širom svijeta".

Opisujući borbu protiv virusa kao "maraton, a ne sprint", Fon der Lajenova je rekla da je mutacija veoma zabrinjavajuća.

"Moramo da se pripremimo za scenario u kome virus više ne može da bude efikasno suzbijen aktuelnim vakcinama", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije