Svijet

Nove mjere ograničenja na sjeveru Italije, raste broj zaraženih

Nove mjere ograničenja na sjeveru Italije, raste broj zaraženih
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Nove mjere ograničenja na sjeveru Italije, raste broj zaraženih

RIM - U sjevernoj italijanskoj pokrajini Veneto za posljednjih sedam dana porastao je broj zaraženih, a indikator širenja zaraze u ovoj pokrajini sa 0,43, zadnjih dana je porastao na 1,63, piše denvni list "La Republika".

Italija je krajem maja ukinula karantin uveden zbog pandemije virusa COVID-19, jer je indikator zaraze, u većini pokrajina, bio ispod jedan.

Pokrajina Veneto bila je isticana kao dobar primjer reagovanja na pandemiju virusa korona. Primijenjeno je masovno testiranje stanovništva i ograničenje kretanja uvedeno je na samom početku zaraze.

Predsjednik pokrajine Veneto Luka Zaja rekao je da će od ponedjeljka uvesti nove restriktivne mjere u regiji, kako bi se onemogućilo širenje virusa COVID-19, između ostalog obaveznu izolaciju za zarazene osobe koje odbiju da se dobrovoljno stave u samoizolaciju.

Na konfereciji za medije Luka Zaja je rekao "da se više neće tolerisati okupljanje grupa ljudi bez zaštitnih maski i bez obavezne međusobne distance".

"Građani pokrajine ne treba da se pitaju da li će se virus vratiti na jesen. Virus je već među nama i nećemo tolerisati da oni koji su zaraženi prisustvuju proslavama, sahranama, ili da odbijanje da kažu s kim su bili u kontaktu", rekao je Zaja.

"Ako neko ko je zaražen šeta okolo i izvrgava riziku druge osobe, treba da plati kaznu od najmanje hiljadu evra", rekao je predsjednik regije Veneto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije