Svijet

Nove mjere u Kini zbog straha od drugog talasa

Nove mjere u Kini zbog straha od drugog talasa
Foto: Tanjug/AP | Nove mjere u Kini zbog straha od drugog talasa

LONDON - Iako je situacija u zemlji stabilna, kineske vlasti strahuju od drugog talasa epidemije i zbog toga je Peking odlučio da uvede nove mjere u cilju prevencije zaraze koje će "promovisati civilizovano ponašanje", piše Gardijan.

U Kini su u posljednja 24 sata zabilježena samo tri nova slučaja zaraze, pri čemu su dva uvezena iz inostranstva, dok je jedna osoba umrla. Svi oboljeli od COVID-19 u Vuhanu, odakle je pandemija krenula, otpušteni su iz bolnica, a novi slučajevi zaraze nisu zabilježeni.

Zbog stabilne epidemiološke situacije kineske vlasti su počele da ublažavaju restriktivne mjere uvedene u cilju borbe protiv virusa korona.

Tako će se od danas u Pekingu nastava održavati za učenike završnih godina srednjih škola, kako bi se pripremili za prijemni ispit za fakultet. Drugi gradovi i provincije najavili su različite datume za otvaranje škola.

Uprkos povoljnoj situaciji u zemlji, kineske vlasti strahuju od drugog talasa epidemije, pa je zbog toga najavljeno uvođenje mjera u cilju prevencije novih slučajeva zaraze.

Te mjere će "promovisati civilizovano ponašanje" kao što je pokrivanje usta i nosa prilikom kihanja i kašljanja, uzdržavanje od konzumiranja hrane u javnom prevozu, nošenje zaštitne maske u slučaju bolesti.

Restorani će morati da serviraju pribor za jelo za sve mušterije, a trebalo bi i da podstaknu služenje odvojenih porcija jela, za razliku od tradicionalnog običaja dijeljenja obroka sa porodicom, navodi Gardijan.

Nova pravila će stupiti na snagu 1. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije