Svijet

Novi Zeland ukida karantin i otvara granice, Švajcarska ide ka tome

Novi Zeland ukida karantin i otvara granice, Švajcarska ide ka tome
Foto: Tanjug/AP | Novi Zeland ukida karantin i otvara granice, Švajcarska ide ka tome

VELINGTON - Vlada Novog Zelanda u četvrtak je saopštila da će ukinuti uslove karantina za dolazne putnike i ponovo otvoriti svoje granice, što je promjena koju su pozdravile hiljade građana u inostranstvu koji su dugo čekali da se vrate kući.

Od početka pandemije, Novi Zeland je uveo neke od najstrožih graničnih kontrola na svijetu. Većina dolaznih putnika trebalo je da provede 10 dana u hotelskoj sobi u karantinu koju vodi vojska, podsjeća AP.

Mjere su prvobitno bile zaslužne za spasavanje hiljada života i omogućile su Novom Zelandu da eliminiše ili kontroliše nekoliko epidemija virusa korona.

Ali, sve više se na graničnu kontrolu gleda kao pretjeranom u svijetu u kojem virus postaje endemski, i u zemlji u kojoj se varijanta omikrona već širi.

Zastoji na granici natjerali su mnoge Novozelanđane u inostranstvu da uđu u sistem lutrije kako bi pokušali obezbijediti mjesto u karantinu i prolaz kući.

I pored velikog broja novozaraženih Švajcarska namjerava uskoro da ukine sve epidemiološke mjere.

Kao uvod u ukidanje mjera od danas je ukinuta obaveza karantina za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima.

Vlada je donijela odluku i o ukidanju obaveze za rad od kuće.

Odluku o ukidanju svih drugih mjera vlada namjerava da donese 16. februara nakon konsultacija sa kantonima.

Vlada je za taj sastanak pripremila dva prijedloga.

Jedan predviđa ukidanje gotovo svih mjera od 17. februara, ako dođe do opadanja broja zaražavanja i popunjenosti bolnica. Inficirani bi morali i tada da budu izolovani.

Druga varijanta predviđa postepeno ukidanje mjera - najprije 2G pravila u ugostiteljstvu, a kao posljednja bila bi ukinuta obaveza nošenja maski u javnom prevozu.

Takođe, 16. februara treba da se odluči da li će biti ukinut i epidemiološki režim ulaska u zemlju, koji predviđa obavezu posjedovanja negativnog testa za nevakcinisane ili izliječene, kao i ispujavanje elektronskog formulara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije