Svijet

Novi rekord u Japanu: Dnevni broj slučajeva korona virusa premašio 150.000

Novi rekord u Japanu: Dnevni broj slučajeva korona virusa premašio 150.000
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Novi rekord u Japanu: Dnevni broj slučajeva korona virusa premašio 150.000

TOKIO - Dnevni broj slučajeva COVID-19 u Japanu danas je premašio 150.000, postavljajući novi rekord, dok se zemlja bori sa sedmim talasom zaraze korona virusom podstaknutom visoko prenosivom podvarijantom BA.5 omikron varijante korona virusa.

Rekordan broj dnevnih slučajeva prijavljen je u više od 20 od 47 japanskih prefektura. 

Tokio je potvrdio 20.401 novih slučajeva, što je prvi put da glavni grad ima više od 20.000 slučajeva od početka februara.

Tokio je posljednji put izvijestio o prekoračenju od 20.000 slučajeva 5. februara, kada je prijavio 21.110 slučajeva. U srijedu su takođe prijavljena četiri smrtna slučaja, saopštila je gradska vlada, javlja japanska novinska agencija KYODO.

Govoreći na press konferenciji, generalni sekretar kabineta japanske vlade Hirokazu Matsuno ponovio je da vlada neće uvesti ograničenja kretanja uprkos porastu slučajeva širom zemlje.

"Daćemo sve od sebe kako bismo podržali zdravstveni sistem i dali prednost zaštiti starijih osoba izloženih većem riziku od teških simptoma", rekao je.

Slučajevi zaraze u zemlji bili su relativno niski do sredine juna, ali su nedavno počeli rasti kako je BA.5 prijavljen kod većine ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije