Svijet

SZO: Novi talas infekcija omikronom kreće ka istočnoj Evropi

SZO: Novi talas infekcija omikronom kreće ka istočnoj Evropi
Foto: user_id:5926727/Pixabay | Novi talas infekcija omikronom kreće ka istočnoj Evropi
Tanjug

ŽENEVA - Novi talas infekcija prouzrokovan omikron sojem korona virusa se kreće ka istoku Evrope, upozorila je danas Svjetska zdravstvena organizacija, pozivajući vlasti da poboljšaju vakcinaciju i druge mjere.

"Tokom protekle dvije nedjelje, slučajevi kovida 19 su se više nego udvostručili u Jermeniji, Azerbejdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Rusiji i Ukrajini", izjavio je regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge, a prenosi agencija Rojters.

SZO je, takođe, naglasila stalnu potrebu za mjerama kao što su brzo testiranje i nošenje maski, navodeći da je do sada zabilježeno više od 165 miliona slučajeva kovida 19 širom evropskog regiona SZO, i 25.000 smrtnih slučajeva u protekloj nedjelji.

Kluge je poručio da aktuelna zabrinjavajuća situacija, usljed plimnog talasa omikrona i delta soja koji još uvijek kruži na istoku, "ne predstavlja trenutak za ukidanje mjera, za koje znamo da djeluju na smanjenju širenja kovida 19".

On je, takođe, pozvao vlade da ispitaju lokalne razloge za niske stope vakcinacije, pošto je, kako kaže, manje od 40 odsto starijih od 60 godina u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Kirgistanu, Ukrajini i Uzbekistanu, kompletno vakcinisano protiv kovida 19.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije