Svijet

Obavljeni "obimni razgovori" s naučnicima u Vuhanu

Obavljeni "obimni razgovori" s naučnicima u Vuhanu
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Obavljeni "obimni razgovori" s naučnicima u Vuhanu

ŽENEVA - Tim Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koji istražuje porijeklo virusa COVID-19 obavio je "obimne razgovore" i razmijenio mišljenja s naučnicima u kineskom Vuhanu, gdje je epidemija prvi put detektovana, izjavio je danas portparol ove organizacije.

Razgovori su obuhvatili nove informacije iz istraživanja o zdravlju životinja, rekao je portparol.

Kina je zatvorila pijacu divljih životinja u Vuhanu na početku epidemije, dan nakon što je otkrila da su pojedini pacijenti prodavci i trgovci.

SZO je objavila da virus najvjerovatnije potiče od slijepih miševa i da je vjerovatno postojao još jedan posredni "domaćin".

Naučnici iz čitavog svijeta s nestrpljenjem čekaju rezultate istrage SZO, a najviše Vašington, koji je snažno lobirao da se pokrene ovakva misija. Administracija predsjednika Donalda Trampa optužuje SZO da se suviše "vrti oko Kine" i planira da napusti SZO.

"Tim je obavio obimne razgovore s kineskim kolegama i primio je nove podatke o epidemiološkim studijama, biološkim i genetskim analizama i istraživanjima o zdravlju životinja", rekao je novinarima portparol Kristijan Lindmajer.

On je dodao da su to bili video-razgovori s virolozima i naučnicima iz Vuhana.

Ovo je uvodna misija SZO u Kini, a Lindmajer nije precizirao kada će uslijediti šira misija niti ko će biti u njenom sastavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije