Svijet

Obnovljene mise sa vjernicima

Obnovljene mise sa vjernicima
Foto: Tanjug/AP | Obnovljene mise sa vjernicima

VATIKAN - Papa Franjo označio je danas potpuno otvaranje Bazilike Svetog Petra, a Katolička crkva održala je javne mise prvi put u posljednja dva mjeseca u okviru novog ublažavanja restrikcija povodom epidemije virusa korona.

Papa je održao privatnu misu u kapeli u kojoj je sahranjen Sveti Jovan Pavle Drugi povodom 100 godina od rođenja pokojnog pape iz Poljske.

U Bazilici Svetog Petra izvršena je dezinfekcija da bi se što više umanjila mogućnost prenošenja virusa, a sveštenici su je kasnije otvorili za vjernike nakon što je papa otišao.

Znaci na engleskom i italijanskom jeziku na ulazu podsjećaju vjernike da moraju da drže međusobno rastojanje od najmanje 1,5 metara, nose maske i dezinfikuju ruke.

U crkvama širom Italije počele su da se služe mise prema novim smjernicama koje su saglasili biskupi i vlada.

Vjernici moraju da nose maske. Sveštenici mogu da vode većinu misa bez maski, ali će morati da ih nose, kao i rukavice, kada obavljaju pričest.

Papa je ranije pozvao sve Italijane da poštuju novu normu "kako bi se međusobno branilo zdravlje svih i zdravlje naroda".

Vatikan još nije objavio kada će papa održati misu sa glavnog oltara pred vjernicima. Njegove službe se od početka marta održavaju u gotovo praznoj kapeli i njegovoj rezidenciji i prenose se direktno putem interneta ili televizije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije