Svijet

Obustavljeno kliničko testiranje hidroksihlorokina

Obustavljeno kliničko testiranje hidroksihlorokina
Foto: Ilustracija | Obustavljeno kliničko testiranje hidroksihlorokina

VAŠINGTON - Američki Nacionalni Institut za zdravlje saopštio je danas da obustavlja klinička ispitivanja za procjenu bezbjednosti i efikasnosti lijeka hidroksihlorokina za liječenje oboljelih od kovid-19.

Institut je naveo da "rezultati istraživanja pokazuju da pacijenti nemaju nikakve koristi od lijeka, ali da im ni ne škodi".

Početkom sedmice Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je obustavljeno veliko testiranje hidroksihlorokina pošto su novi podaci i istraživanja pokazali da nema nikakve koristi u liječenju virusa korona.

Američka Administracija za hranu i lijekove povukla je početkom sedmice odobrenje za upotrebu hidroksihlorokina u liječenju kovid-19.

Američki predsjednik Donald Tramp govorio je o hidroksihlorokinu u martu da bi mogao da postane velika prekretnica u istoriji medicine kada se upotrijebi uz antibiotik azitromicin.

Nacionalni Institut je u aprilu objavio da kreće sa testiranjem hidroksihlorokina koji se koristi za liječenje malarije i reumatoidnog artritisa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije