Svijet

Oko 108 miliona Kineza ponovo u izolaciji

Oko 108 miliona Kineza ponovo u izolaciji
Foto: Tanjug/AP | Oko 108 miliona Kineza ponovo u izolaciji

PEKING - Oko 108 miliona stanovnika jednog regiona na sjeveroistoku Kine ponovo se nalazi u izolaciji, pošto se tamo opet pojavio korona virus, kojim je zaraženo 34 ljudi.

Nedugo pošto je širom zemlje počeo povratak na normalan život, gradovi u provinciji Ðilin obustavili su željeznički i autobuski prevoz i zatvorili škole, a u karantinu se nalaze desetine hiljada ljudi.

Kako navodi "Bloomberg", ponovno uvođenje strogih mjera uznemirilo je mnoge stanovnike, koji su smatrali da je, što se tiče epidemije korona virusa u njihovoj zemlji, najgore već prošlo.

Iako rast broja zaraženih nije toliko brz kao što je to prošlog decembra bio slučaj u Vuhanu, kineskom gradu u kojem je globalna pandemija i počela, brza i snažna reakcija vlasti u Ðinanu odražava strah Kine od mogućih posljedica novog talasa zaraze, čije je obuzdavanje već izazvalo ogromnu društvenu i ekonomsku štetu u toj zemlji.

U namjeri da suzbiju širenje virusa, vlasti u gradu Šulan najavili su donošenje dosad najstrožih mjera - stambeni blokovi sa potvrđenim ili potencijalnim slučajevima biće zatvoreni, a izlazak iz kuće na dva sata radi kupovine najosnovnijih potrepština biće dozvoljen jednom članu svakog domaćinstva svakog drugog dana, navodi "Bloomberg".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije