Svijet

Omikron se širi Afrikom, prvi slučaj i u Senegalu

Omikron se širi Afrikom, prvi slučaj i u Senegalu
Foto: Arhiva | Omikron se širi Afrikom, prvi slučaj i u Senegalu

DAKAR - Senegal je registrovao prve slučajeve omikron varijante virusa korona, postavši treća zapadnoafrička država koja je otkrila novu varijantu virusa korona poslije Nigerije i Gane.

Saopštenje o prvom slučaju objavio je Institut za zdravstvena istraživanja, epidemiološki nadzor i obuku (IREŠEF), koji je jedna od laboratorija kojima je Senegal odobrio testiranje na kovid-19, prenio je AP.

Slučaj je otkriven u petak kod 58-godišnjeg muškarca koji je stigao u Senegal 22. novembra avionom iz zemlje u subregionu, saopštio je Institut.

On je bio vakcinisan u aprilu vakcinom "astra zeneka", a u junu vakcinom "fajzer".

Kako navode iz Instituta, pacijent je boravio u prijestonici Dakaru u hotelu i učestvovao u demonstracijama kojima je prisustvovalo blizu 300 ljudi.

On je izolovan i od nedjelje nije pokazivao simptome, navodi se dalje.

Institut Paster u Dakaru objavio je da su otkrivena još dva slučaja omikron varijante nekoliko sati kasnije, među putnicima koji su napuštali Dakar.

Riječ je o 28-godišnjem muškarcu koji je bio pozitivan 23. novembra i 29-godišnjoj ženskoj osobi koja je odsjela u hotelu u Dakaru i koja je bila pozitivna 1. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije