Svijet

Predstavljanje pasoš-potvrde o vakcinaciji unutar EU 17. marta (ISPRAVLJENO)

Predstavljanje pasoš-potvrde o vakcinaciji unutar EU 17. marta (ISPRAVLJENO)
Foto: Tanjug/AP | Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta?
Fena

BRISEL - Prijedlog za uvođenje pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv virusa korona radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude predstavljen 17. marta i važiće samo za vakcine čiju je djelotvornost ustanovila Evropska agencija za lijekove (EMA)

Ilva Johanson, povjerenica za unutrašnje poslove, potvrdila je ove detalje u petak naveče, nakon što je to za Euronews satima ranije rekao izvor iz EU.

Tu vijest je iz izvora EU najprije prenijela TV mreža Euronews, a kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da građani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi korona virusom ili ako pristanu na karantin.

Pozivajući se na svoj izvor, Euronews izvještava da je komesar EU za pravosuđe, Didije Rejnders, jasno stavio do znanja da države članice mogu vakcinisati svoje građane drugim vakcinama, ali neće im biti dodijeljena licencirana putna potvrda ako one nisu odobrene u EU.

"Euronews" je u tekstu podsjetio da su odobrene vakcine kompanija Pfizer/BioNtech, AstraZeneca, Moderna i Johnson & Johnson. Ovaj medij je naveo i da vakcinacija neće biti preduslov za slobodno kretanje u EU, jer će isto biti moguće i uz negativan PCR test, ili uz obavezan karantin.

Ispravka

U tekstu koji je ranije preuzet sa agencije Fena navodilo se da bi pasoš-potvrda o vakcinaciji trebalo da bude na snazi od 17. marta. U tekstu smo ispravili taj podatak, jer je, kako je i bilo najavljeno, 17. marta predstavljen prijedlog za uvođenje pasoš-potvrda o vakcinaciji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije