Svijet

Pogledajte kako se pravi i čuva ruska vakcina Sputnjik V

Pogledajte kako se pravi i čuva ruska vakcina Sputnjik V
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Pogledajte se kako se pravi i čuva ruska vakcina Sputnjik V

Bilo bi to sasvim obično naselje nadomak Moskve da u njemu ne živi 150 naučnika sa porodicama. Do posla ne putuju jer je u njihovim dvorištu centar za istraživanje i razvoj lijekova jedne od vodećih ruskih farmaceutskih kompanija.

Desetak kilometara dalje smještena je fabrika u kojoj su se do epidemije korona virusa proizvodili samo lijekovi. Od prošle godine i vakcine Sputnjik V.

"Proces prilagođavanja novim proizvodima obično traje dvije godine, ali mi smo uspjeli da sve završimo za tri mjeseca. Uključili smo naše najbolje specijaliste – devedesetoro ljudi se bavilo adaptacijom tehnike i dorađivanjem tehnologije za trenutne potrebe", ističe Danil Taljanski, direktor farmaceutske kompanije "Generijum", za Radio-televiziju Srbije.

A bilo je potrebno da se fabrika podijeli u šest sanitarnih zona. Napravljena su postrojenja za prečišćavanje vazduha kako bi se obezijedili visoki standardi proizvodnje. Prečišćava se i voda za preparate, a potom čuva na 90 stepeni. Gotova vakcina čuva se na minusu.

Minus 18 i niže je temperatura na kojoj se u komori čuva ruska vakcina Sputnjik V. Iz pogona fabrike od kraja oktobra do danas izašlo je više od šest miliona doza, a obim proizvodnje svakodnevno raste.

Ipak, nedovoljno za potrebe Rusije i zemalja koje bi uvozile vakcinu. Zato se razmišlja o prenosu tehnologije u druge države. Na spisku je, kako piše "RTS", i Srbija.

"Postoji mogućnost, to je tehnologija koja nama nije nepoznata. U zavisnosti od finansijskih sredstava i brzine kojom budemo prenijeli tehnologiju, moći ćemo napraviti pogone i da započnemo proizvodnju ove vakcine", navodi Vera Stoiljković, direktorka Instituta "Torlak".

Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije, kaže da bi to značilo razvoj farmaceutske industrije.

"Srbija ima izuzetne specijaliste, to su danas pokazali i stručnjaci iz 'Torlaka' i Ministarstva zdravlja... Želim da istaknem da su prijateljski odnosi između dva predsednika omogućili ovu posetu i veliki potencijal, a rezultate ćemo videti vrlo brzo", naglašava Popović.

Brzo se očekuje i dolazak ruske delegacije u Beograd. Plan je da stručnjaci iz ove fabrike posjete "Torlak" i ispitaju mogućnosti saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije