Svijet

Policija u Otavi šok-bombama na kamiondžije

Policija u Otavi šok-bombama na kamiondžije
Foto: Tanjug/AP | Policija u Otavi šok-bombama na kamiondžije
Tanjug

OTAVA - Kanadska policija je danas koristila biber sprej i šok-bombe u pokušaju da vrati normalan život u Otavu, nakon što su demonstranti kamionima držali u blokadi centar prijestonice više od tri nedjelje, protestujući zbog Vladinih epidemioloških mjera.

Nakon što je uklonila dio blokade i izvršila više od 100 hapšenja u petak, policija je jutros požurila da rastjera i glavni dio demonstranata ispred parlamenta i kancelarije kanadskog premijera, i tom prilikom izvršila i nova hapšenja, prenosi Rojters.

Policija je danas nasilno potiskivala demonstrante u kanadskoj prijestonici koja je pod opsadom, preuzimajući kontrolu nad kamionima i raščišćavajući ulice ispred parlamenta, u srcu protesta.

Desetine kamiona se udaljilo pod sve većim pritiskom, što je povećalo nadu vlasti da će uspjeti da prekinu tronedjeljni protest protiv kovid mjera i Vlade premijera Džastina Trudoa.

"Pozvali smo vas da se raziđete. Dali smo vam vremena da odete. Bili smo spori i metodični, a vi ste pokazali agresiju prema policijskim službenicima i konjima. Na vaše ponašanje, odgovaramo uključivanjem šljemova i palica radi naše bezbjednosti", navela je policija u poruci demonstrantima na Twitteru, prenosi AP.

Do petka uveče uhapšeno je najmanje 100 osoba, a skoro dvadesetak kamiona, kampera i drugih vozila su odvučeni, uključujući sva vozila koja su blokirala jednu od glavnih ulica u gradu, objavile su vlasti.

Jedan policajac je imao manju povredu, ali ni jedan demonstrant nije povrijeđen, saopštio je vršilac dužnosti šefa policije Stiv Bel.

Policija nastavlja da radi na tome da preuzme kontrolu nad ulicama Otave, rekao je Bel i dodao da će raditi danonoćno na tome dok sve ne bude završeno.

Među uhapšenima su četiri vođe demonstranata, jedan je pušten uz kauciju dok je za ostale određen pritvor, navodi se u saopštenju policije.

Otava je posljednje uporište "Konvoja slobode", protesta i blokada kamiondžija koji su počeli zbog obavezne vakcinacije vozača kamiona koji prelaze granicu Kanade i SAD, a kasnije prerasli u protest protiv svih mjera zbog kovida-19 i premijera Džastina Trudoa, navodi AP.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije