Svijet

Pratite nas na Google news

Premijer Holandije prekinuo odmor zbog naglog porasta broja zaraženih

Premijer Holandije prekinuo odmor zbog naglog porasta broja zaraženih
Foto: Facebook/Mark Rutte | Premijer Holandije prekinuo odmor zbog naglog porasta broja zaraženih
Tanjug

AMSTERDAM - Zbog naglog porasta broja novozaraženih virusom korona u Holandiji, premijer Mark Rute apelovao je na turiste da izbjegavaju najprometnije dijelove Amsterdama.

Rojters je izvijestio da je Rute prekinuo svoj godišnji odmor kada je saznao za izvještaj Nacionalnog instituta za zdravstvo u kojem se navodi da je u posljednja 24 sata registrovano 604 novih slučajeva kovida-19, 175 više nego prethodnog dana.

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema juče je naredila da se u amsterdamskom kvartu "Crvenih fenjera", poznatog po prostituciji i popularnom među stranim turistima, obavezno nose zaštitne maske.

Ova mjera je u suprotnosti sa preporukom holandske vlade da maske nisu obavezne osim u vozilima javnog gradskog prevoza.

Stav vlade je, naime, da nije dokazano da su maske efikasna zaštita od virusa korona, a da njihovo nošenje utiče na ljude da ne poštuju važniju mjeru, a to je fizičko distanciranje.

Ipak, i u Amsterdamu i Roterdamu odlučeno je da se maske moraju nositi, što je u skladu sa junskom preporukom Svjetske zdravstvene organizacije da su maske obavezne u prodavnicama i prometnim javnim mjestima gdje je nemoguće držati propisanu fizičku distancu.

"Virus je opasno uznapredovao i rizikujemo da uporopastimo sve što smo postigli prethodnih mjeseci. Ne želimo novo vanredno stanje, ali to nećemo postići tek tako", upozorio je holandski premijer Rute.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije