Svijet

Prepakivali kineske maske i prodavali kao austrijske

Prepakivali kineske maske i prodavali kao austrijske
Foto: Pixabay/Ilustracija | Prepakivali kineske maske i prodavali kao austrijske
Tanjug

BEČ - Austrijsko tužilaštvo za borbu protiv ekonomskog kriminala i korupcije pokrenulo je, zajedno s finansijskom policijom, istragu protiv najvećeg proizvođača zaštitnih maski u Austriji.

Ta kćerka kompanije firme "Palmers" i "Lencig" osumnjičena je da jeftine maske iz Kine prepakuje i na njih stavlja etikete "Made in Austria".

Istražni organi tvrde da proizvođač maski svjesno jeftinu robu iz Kine prodaje s ogromnom dobiti kao austrijski proizvod visokog kvaliteta.

Istraga je pokrenuta na osnovu prisluškivanog razgovora u okviru istrage protiv jedne bande krijumčara ljudi, pošto je u tom razgovoru ukazano na prevaru u austrijskoj firmi.

Austrijske vlasti sprovele su pretres sjedišta firme u Beču i Vinernojdorfu.

Glavni tužilac Tužilaštva za borbu protiv privrendog kriminala i korupcije Elizabet Tojbl rekla je da je kompanija osumnjičena da je prepakivala FFP2 maske i prodavala ih kao austrijski proizvod po većoj cijeni.

Za prepakivanje, uz to, korišćena je radna snaga na crno, koja nije bila prijavljena.

Kompanija "Hygiene Austria LP" odbacuje optužbe i najavljuje da će sarađivati s vlastima kako bi što prije rasvijetlila cijeli slučaj.

Ova kompanija osnovana je prošle godine na početku pandemije kako bi se pokrila rastuća potražnja za maskama austrijskim proizvodima, pošto je vladala nestašica na svjetskom tržištu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije