Svijet

Protest protiv mjera, sukob s policijom u Njemačkoj

Protest protiv mjera, sukob s policijom u Njemačkoj
Foto: Tanjug/AP | Protest protiv mjera, sukob s policijom u Njemačkoj

BERLIN - Njemačka policija u opremi za razbijanje demonstracija i sa zaštitnim maskama sukobila se danas sa demonstrantima, koji su ponovo protestovali u centru Berlina protiv restriktivnih mjera zbog epidemije korona virusa, a uhapšeno je više od 100 osoba.

Demonstranti su uzvikivali "Želim svoj život nazad" i nosili transparente na kojima je pisalo "Zašititimo ustavna prava", "Sloboda nije sve, ali bez slobode sve je ništa", a na jednom je pisalo "Tata, šta je to poljubac?"

Njemačka policija saopštila je na Twitteru da je uhapsila više od 100 ljudi.

Lokalni mediji prenose da se na Trgu Roza Luksemburg okupilo oko hiljadu ljudi.

Neki demonstranti pokušali su da drže distancu sedeći na travi i ulici i noseći maske, ali neki su se grupisali, prenosi Rojters.

U Njemačkoj su, kao i nekim drugim zemljama, na snazi restriktivne mjere radi suzbijanja širenja korona virusa.

Demonstranti su dijelili novine sa tekstom pod naslovom "Demokratski otpor", u kojem se kaže da je novi korona virus pokušaj da se drži vlast širenjem straha među građanima.

Navodi se da 127 ljekara širom svijeta dovodi u pitanje potrebu za striktnim restrikcijama.

Portparol policije Tilo Kablic rekao je da je data dozvola za distribuciju lista, ali da Ministarstvo zdravlja nije dalo dozvolu za javno okupljanje.

"U doba virusa korona i u skladu sa mjerama suzbijanja epidemije, obavezni smo da spriječimo okupljanje", rekao je Kablic, dodavši da je na dužnosti 180 policajaca.

Njemački Ustavni sud donio je početkom mjeseca odluku da ljudi imaju pravo da drže protest, ako se pridržavaju pravila socijalnog distanciranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije