Svijet

Pušenje marihuane povećava rizik od komplikacija COVID-19

Pušenje marihuane povećava rizik od komplikacija COVID-19
Foto: Ilustracija | Pušenje marihuane povećava rizik od komplikacija COVID-19

ATLANTA - Zdravstveni stručnjaci su otkrili da pušenje marihuane, čak i povremeno, može da poveća rizik od težih komplikacija COVID-19, bolesti uzrokovane novim virusom korona.

"Kada pušite kanabis, on u vašim disajnim putevima izaziva određeni stepen upale, vrlo sličan bronhitisu, kao i vrsti upale koju pušenje cigareta može izazvati", navodi pulmolog dr Albert Rico, glavni medicinski direktor Američko udruženja pulmologa, prenosi CNN.

Prema njegovim riječima, šanse za komplikaciju se povećavaju, jer to znači da imate neku upalu disajnih puteva i dobijate infekciju povrh nje.

Još jedan od problema jeste što je suvi kašalj ključni znak COVID-19, a svaki kašalj izazvan pušenjem marihuane lako može oponašati taj simptom, što otežava dijagnozu, tvrdi profesor Majkl Glas, portparol udruženja.

Pušači, osobe s hroničnom opstruktivnom bolesti pluća i drugim hroničnim oboljenjima disajnih organa, kao i osobe s umjerenom do teškom astmom, spadaju u rizične grupe koje mogu imati teže oblike COVID-19, uključujucći najgori scenario stavljanja na respirator da bi pacijent mogao da diše zaključuje CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije