Svijet

Putin naredio vojsci da pomogne u borbi protiv virusa korona

Putin naredio vojsci da pomogne u borbi protiv virusa korona
Foto: Tanjug/AP | Putin naredio vojsci da pomogne u borbi protiv virusa korona

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vojsci da prođe program obuke i uključi se u rješavanje krize izazvane globalnom pandemijom virusa korona.

Ministarstvo odbrane Rusije je reagovalo i saopštilo da je u srijedu započela četverodnevna obuka kako bi se provjerila spremnost trupa da se izbore sa širenjem zaraze. Vojska će izvoditi vježbe kako se nositi sa širenjem virusa u svojim bazama i provjeriti sposobnost vojske da brzo rasporedi svoje snage širom ogromne zemlje.

Vlada je potvrdila 658 slučajeva zaraze novim korona virusom u Rusiji, u odnosu na 495 dan ranije. To predstavlja značajan dnevni porast u odnosu na utorak kada je broj zaraženih porastao za nekoliko desetina ljudi.

Pojedini zvaničnici ističu da bi mali broj slučajeva u Rusiji u poređenju sa Evropom mogao biti posljedica nedovoljnog testiranja i pozvali su na brže akcije kako bi se izbjegao najgori scenario.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) 11. marta je zbog širenja virusa korona proglasila "globalnu pandemiju". Takođe, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Vuhanu, proglasio i američku državu Njujork

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 19.600 ljudi, a potvrđeno je preko 435.000 slučajeva zaraze korona virusom u više od 170 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins. Do sada se oporavilo više od 110.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije