Svijet

"Putnički balon" unutar EU, korak ka normalnom životu

"Putnički balon" unutar EU, korak ka normalnom životu
Foto: Pixabay | "Putnički balon" unutar EU, korak ka normalnom životu

VILJNUS - Letonija, Litvanija i Estonija otvoriće međusobno granice za svoje građane od 15. maja, stvarajući baltički "putnički balon" unutar Evropske unije u okviru ublažavanja ograničenja uvedenih u vezi s pandemijom virusa korona, saopštili su danas njihovi premijeri.

"To je veliki korak ka normalnom životu", napisao je na svom Twitter nalogu premijer Estonije Juri Ratas, prenio je Rojters.

Građani tri zemlje moći će slobodno da putuju u okviru regiona, ali svako ko uđe spolja moraće da bude u samoizolaciji 14 dana, izjavio je premijer Litvanije Saulius Skvernelis.

"Pokazali smo dobar primjer izjavljujući vrlo jasno da samo zemlje koje su se uspješno suočile sa situacijom mogu da se otvore", dodao je on.

Prema Skvernelisovim riječima, Poljska i Finska bi mogle da budu naredne zemlje koje će se pridružiti bloku slobodnog putovanja.

Baltičko područje putovanja biće prvo takve vrste u evropskom bloku, gdje je većina zemalja ograničila ulazak licima koja nisu njeni državljani i uvela karantin za dolazak putnika dok se virus korona širio evropskim kontinentom.

Planovi o selektivnom otvaranju granica pojavili su se i u drugim zemljama, tako Australija i Novi Zeland rade na obnavljanju putovanja između ove dvije države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije