Svijet

"Rano je za opuštanje, biće još slova grčkog alfabeta"

"Rano je za opuštanje, biće još slova grčkog alfabeta"
Foto: Dieterich01/Pixabay | "Rano je za opuštanje, biće još slova grčkog alfabeta"
Tanjug

BEOGRAD - Pitanje kada će kraj pandemije je pitanje od milion dolara, kaže dr Fabio Skano, poručuje da nije vrijeme za opuštanje, a da države treba da imaju svijest o tome da je trenutno sredina pandemije.

Omikron bi, dodaje, mogao ukazivati na to da se u budućnosti bliži kraj pandemije koju opisujemo kao vanrednu situaciju.

"Međutim, taj trenutak nije sada i definitivno je prerano za opuštanje", ocijenio je novi direktor kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Srbiji i specijalni izaslanik za zapadni Balkan Fabio Skano.

On je u intervjuu za Tanjug ukazao na to da se očekuju novi sojevi koji će se lakše prenositi.

"Biće još slova grčkog alfabeta u budućnosti. Mi sada znamo šta djeluje, moramo to primijeniti i kolektivno i individualno, kako bismo se od tih sojeva zaštitili", poručio je.

Govoreći o trenutnoj epidemijskoj situaciji, Skano podsjeća da je samo tokom januara registrovano skoro 50 miliona novih slučajeva.

Napominje da oni čine trećinu svih slučajeva registrovanih u Evropi od početka pandemije, što pokazuje da su registrovani tokom samo jednog mjeseca. To vam pokazuje koliko omikron utiče na epidemijsku krivu.

Skano smatra da je izuzetno važno da se postigne isti nivo vakcinacije u svim zemljama, jer, kako kaže, "ako nastave da postoje džepovi na nacionalnom i svjetskom nivou pandemija će se nastaviti".

Uvjeren je da će uskoro dominirati podvarijanta stelt, koja je, prema dosadašnjim saznanjima, lakše prenosiva, ali još je nepoznanica da li izaziva lakše ili teže oblike bolesti od prethodne varijante.

"Ono što takođe znamo je da vakcine djeluju protiv svih sojeva virusa i imaju veliku efikasnost kada se radi o smanjenju stope smrtnosti i smanjenju rizika od hospitalizacije. Pored toga, i buster doza je važna, jer kada imunitet oslabi treba da primite i buster dozu. Ova podvarijanta omikron soja je identifikovana u mnogim zemljama, uključujući i Srbiju, gdje je izolovana upravo zahvaljujući testovima koje je SZO donirala zdravstvenom sistemu kako bi se otkrilo prisustvo ove podvarijante. Pošto se lakše prenosi, sigurno ćemo je vidjeti još, tako virusi funkcionišu, pošto se lakše prenosi, vjerovatno će postati dominantna u odnosu na sadašnji soj", kazao je Skano.

Na pitanje da li se očekuje da SZO uskoro donese odluku o četvrtoj dozi, kaže da je trenutno najvažnije da sve zemlje imaju dovoljno vakcina za prve dvije doze, kao i da što više ljudi primi buster dozu, te da će odluka o četvrtoj dozi biti donesena kada za to dođe vrijeme.

Kada je riječ o kovid propusnicama, Skano ističe da su zemlje suverene po pitanju propisa i politika kojima se štiti stanovništvo i kojima se kontroliše prenos virusa.

"Ono što ja mogu da kažem je da je vakcinacija izuzetno korisno sredstvo da se umanji rizik od prenosa i da je elektronska dokumentacija o vakcinaciji nešto što mi promovišemo. Odnosno ono što nazivamo kovid pasošima je dokumentacija koja pokazuje da je vakcinacije bilo i sve to doprinosi umanjenju rizika. Ovo opet govori o važnosti vakcinacije i dosezanja cilja da se 70 odsto svjetske populacije vakciniše", pojašnjava.

Pitanje kada će kraj pandemije smatra "pitanjem za milion dolara" i poručuje da trenutno nije vrijeme za opuštanje.

Kaže i da države treba da imaju svijest o tome da je trenutno sredina pandemije.

"Umorni smo, svi smo u ovome skoro dvije godine, ali moramo da razmišljamo o zdravlju i zdravstvenom sistemu kao temama koje su u središtu vladine političke agende da bismo izgradili otporan sistem koji ćemo štititi u budućnosti, kao investiciju, a ne kao trošak. Što se tiče izgleda da se pandemija završi, moramo udvostručiti napore da bi se to desilo umjesto da kažemo - završili smo", poručio je.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije