Svijet

Rast broja zaraženih, preminulih i hospitalizovanih u Italiji

Rast broja zaraženih, preminulih i hospitalizovanih u Italiji
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Rast broja zaraženih, preminulih i hospitalizovanih u Italiji

RIM - Broj zaraženih virusom korona u Italiji u jednom danu porastao je za gotovo 1.500 novih slučajeva, tako da je u posljednja 24 sata zabilježen 5.901 novi slučaj, piše agencija Ansa.

Trenutno su 87.193 osobe pozitivne na COVID-19, a porastao je i broj preminulih od zaraze u jednom danu jer je umro 41 pacijent.

U odjeljenjima intenzivne njege su 62 nova pacijenta, ukupno 514 osoba je na intenzivnoj njezi u bolnicama.

"Za sada italijanske bolnice mogu da tretiraju sve one kojima je pomoć potrebna, ali, ako broj novozaraženih počne da raste eksponencijalno, kao u Njemačkoj ili Francuskoj, ako u roku od nekoliko dana sa šest broj novozaraženih poraste na 10.000 dnevnih, imaćemo probleme. Naše bolnice nisu spremne za takvu situaciju", izjavio je sekretar sindikata italijanskih medicinskih radnika doktor Karlo Palermo.

On tvrdi da pojedine zdravstvene ustanove već sada imaju probleme jer im nedostaje ljekara i medicinskih sestara, a u nekim bolnicama još nisu organizovana takozvana kovid-odjeljenja.

Jedan od razloga je što se na vrhuncu pandemije virus širio u sjevernim regijama, jug je bio pošteđen, a sada nijedno italijansko područje nije bez zaraženih.

"Nijedna regija nije pošteđena, u cijeloj Italji bilježimo porast zaraženih. Mjere koje preduzimamo su ciljane na područja i društvene grupe gdje, prema sadašnjim podacima, bilježimo najveći broj zaraženih, a sve kako bismo izbjegli novi karantin", izjavio je ministar za zdravstvo Roberto Speranca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije